Μόσιαλος: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna απέναντι στις μεταλλάξεις

0
148

Μόσιαλος: Από ότι όλα δείχνουν, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας ανέφερε πως το Moderna είναι αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις.

Σχετικά με το εμβόλιο Moderna μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος, αλλά και για την αποτελεσματικότητα του κόντρα στις μεταλλάξεις. Βέβαιος για το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει, εμφανίστηκε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος. «Το θέμα είναι πόσο μπορούμε να το καθυστερήσουμε στην χώρα μας», ξεκαθάρισε ο καθηγητής. Να τονίσουμε πως ως προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της συγκεκριμένης μετάλλαξης, η Ελλάδα πέρασε σήμερα άλλο ένα ορόσημο, αυτό των 8 εκατομμυρίων δόσεων εμβολιασμού.

Σημαντικά στοιχεία για το εμβόλιο της Moderna δίνει ο Ηλίας Μόσιαλος. Αναφέρεται σε εργαστηριακές μελέτες που δείχνουν ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα στις παραλλαγές του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής κ. Μόσιαλος τονίζει:

Η Moderna ανακοίνωσε σήμερα νέα αποτελέσματα από εργαστηριακές μελέτες όλων των παραλλαγών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο ορός του αίματος των εμβολιασμένων με δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna, μπορεί να εξουδετερώσει όλες τις παραλλαγές που έλεγξαν, συμπεριλαμβανομένων:

  • νεότερων συγγενικών εκδοχών της παραλλαγής Βήτα (B.1.351, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική),
  • τριών συγγενικών παραλλαγών της B.1.617 (που αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία),
  • των παραλλαγών Κάπα (B.1.617.1) και Δέλτα (B.1.617.2),
  • της παραλλαγής Ήτα (B.1.525, που προσδιορίστηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία),
  • των παραλλαγών A.23.1 και A.VOI.V2 που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ουγκάντα ​​και την Αγκόλα, αντίστοιχα.

Τα νέα στοιχεία ανακοινώθηκαν στην πλατφόρμα bioRxiv (https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.06.28.449914v1) και σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας και τη δημοσίευση με τα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης. Να θυμίσω πως χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, οι ερευνητές είχαν αναλύσει και δημοσιευτεί στο NEJM τον προηγούμενο Απρίλιο, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna σχετικά με την Βρετανική (B.1.1.7) και την Νοτιοαφρικανική (B.1.351) παραλλαγή, που τώρα ονομάζονται Άλφα και Βήτα, αντίστοιχα.

Τι έδειξαν οι πρόσφατες παραλλαγές

Τα πρόσφατα δεδομένα έδειξαν πως οι παραλλαγές Άλφα και A.23.1 έχουν ελάχιστο αντίκτυπο έναντι της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, και πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό- αν και υπάρχει κάποια μείωση των τίτλων εξουδετέρωσης- έναντι στις παραλλαγές Δέλτα, Γάμα, Κάπα και Ήτα σε σχέση με το στέλεχος που κυκλοφορούσε σε όλη την Ευρώπη την περσινή άνοιξη.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των τίτλων εξουδετέρωσης από την παραλλαγή A.VOI.V2, (που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Αγκόλα) η οποία όμως προς το παρόν δεν δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες.

Να ξαναπούμε πως πρόκειται για μια εργαστηριακή μελέτη, δηλαδή δεν συνυπολογίζει πως πέραν των αντισωμάτων έχουμε και την κυτταρική ανοσία που μας προστατεύει επίσης μετά τον εμβολιασμό.

Και τέλος, να πούμε πως αυτά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, που έρχονται να προστεθούν στα αντίστοιχα ευρήματα από τις μελέτες για τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, υπογραμμίζουν την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr