Μόσιαλος εμβόλιο Βρετανία: Ποιοι έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό

0
12

Ο καθηγήτης Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί πώς γινεται ο εμβολιασμός στη Μεγάλη Βρετανία και ποιοι έχουν προτεραιότητα. Ενδιαφέρον έχει ότι ο καθηγητής αναφέρει πως «Τα εμβόλια της Pfizer δεν φτάνουν για όλους και αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και τα το εμβόλια της Moderna και της Οξφόρδης / AstraZeneca».

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό γράφει στο Facebook:

«H μεικτή επιτροπή εμβολιασμού και ανοσοποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο καθόρισε ότι η ηλικία ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας στους θανάτους από Covid-19. Από τις 14 Δεκεμβρίου, ξεκίνησαν να χορηγούνται εμβόλια σε άτομα άνω των 80 ετών, μέσω 300 γενικών ιατρών.
Πέρα από τους ηλικιωμένους, προτεραιότητα έχουν όσοι ζουν (αλλά και) εργάζονται σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας και οι υγειονομικοί που εργάζονται στο βρετανικό σύστημα υγείας.

Ακολουθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, βασικοί εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή (όπως πυροσβέστες και αστυνομικοί) και οι δάσκαλοι.

Ξέρουμε πως ορισμένες υποκείμενες καταστάσεις υγείας αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας από COVID-19. Σε σύγκριση με άτομα χωρίς υποκείμενες καταστάσεις υγείας, ο απόλυτος αυξημένος κίνδυνος σε άτομα με υποκείμενες καταστάσεις υγείας θεωρείται γενικά χαμηλότερος από τον αυξημένο κίνδυνο σε άτομα άνω των 65 ετών (με εξαίρεση τους εξαιρετικά ευάλωτους.

Οι ομάδες κινδύνου που προσδιορίζονται από την επιτροπή παρατίθενται παρακάτω:

 • χρόνια αναπνευστική νόσος, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου (ΧΑΠ), της κυστικής ίνωσης και του σοβαρού άσθματος
 • χρόνια καρδιακή νόσος (και αγγειακή νόσος)
 • χρόνια νεφρική νόσος
 • χρόνια ηπατική νόσος
 • σύνδρομο Down
 • διαβήτης
 • δέκτες μοσχεύματος στερεών οργάνων, μυελού των οστών και βλαστοκυττάρων
 • ορισμένες κατηγορίες καρκινοπαθών
 • ανοσοκαταστολή λόγω ασθένειας ή θεραπείας
 • ασπληνία και δυσλειτουργία του σπλήνα
 • νοσηρή παχυσαρκία
 • χρόνιες νευρολογικές ασθένειές συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και σοβαρές ψυχικές διαταραχές
  και ο εμβολιασμός θα ακολουθήσει τα κριτήρια όπως παρατίθενται στον συνημμένο πίνακα.

Τα εμβόλια της Pfizer δεν φτάνουν για όλους και αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και τα το εμβόλια της Moderna και της Οξφόρδης / AstraZeneca.

Είναι πολύ εντυπωσιακό πως στον αρχικό πίνακα για τις υποομάδες προτεραιότητας εμβολιασμού- όπως κυκλοφόρησε στην Αγγλία- υπάρχει και ο ακριβής αριθμός των πολιτών που αντιστοιχούν σε κάθε ομάδα. Για παράδειγμα 1.098.000 πολίτες στην πρώτη και 41.599.738 στην τελευταία ομάδα. Αυτό είναι βέβαια εφικτό γιατί στην Αγγλία έχουν αναλυτικά στοιχεία για όλες αυτές τις κατηγορίες. Αυτό προκύπτει από το οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που εξασφαλίζει την πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα μέσω του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου για κάθε ασθενή».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr