Μυοκαρδίτιδα: Πιθανή παρενέργεια του εμβολίου Pfizer

0
57

Ισραηλινή μελέτη δείχνει την μυοκαρδίτιδα ως παρενέργεια του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα η ΕΜΑ είχε δώσει έγκριση για εμβολιασμούς εφήβων με το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας. Ακόμη, έχει ανακαλυφθεί πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι στην ινδική και βρετανική μετάλλαξη.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη πως διαπίστωσε ότι ο μικρός αριθμός των περιστατικών μυοκαρδίτιδας που παρατηρήθηκε κυρίως σε νεαρούς άνδρες που έλαβαν εμβόλιο της Pfizer στο Ισραήλ πιθανότατα συνδέεται με τον εμβολιασμό τους.

Μυοκαρδίτιδα

Δεν έχει παρατηρηθεί από την Pfizer

Η Pfizer από τη μεριά της ανέφερε ότι δεν έχει παρατηρήσει αυξημένο ποσοστό εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε όσους έχουν λάβει το εμβόλιό της σε σχέση με το αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Στο Ισραήλ, αναφέρθηκαν 275 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαΐου 2021 και μεταξύ περισσότερων από 5 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων, σύμφωνα με το υπουργείο, που αποκάλυψε τα ευρήματα σχετικής μελέτης.

Οι περισσότεροι ασθενείς που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα δεν πέρασαν περισσότερες από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο και το 95% των περιστατικών ήταν ήπιας φύσεως, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, πραγματοποιήθηκε από τρεις ομάδες εμπειρογνωμόνων.

Το πόρισμα της μελέτης

Η μελέτη διαπίστωσε ότι «υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ της λήψης της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer και της εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μεταξύ ανδρών ηλικίας 16 έως 30 ετών», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τέτοια συσχέτιση παρατηρήθηκε περισσότερο στους άνδρες ηλικίας 16 έως 19 ετών σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Η Pfizer ανέφερε ότι γνωρίζει για την ισραηλινή έρευνα, σημειώνοντας ότι δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης συσχέτιση με το εμβόλιό της. Οι παρενέργειες ελέγχονται διεξοδικά και η Pfizer συναντάται τακτικά με το Τμήμα Ασφάλειας Εμβολίων του Ισραηλινού Υπουργείου Υγείας για να ελέγξει τα δεδομένα, ανέφερε η εταιρεία.

Καθυστέρηση στον εμβολιασμό των εφήβων

Το Ισραήλ είχε καθυστερήσει τον εμβολιασμό στις ηλικίες 12 έως 15 ετών, εν αναμονή της έκθεσης του Υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, παράλληλα με τη δημοσίευση αυτών των ευρημάτων, μια υπουργική επιτροπή ενέκρινε τον εμβολιασμό των εφήβων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. «Η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό στις ηλικίες 12 έως 15 ετών, και αυτό θα είναι εφικτό την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε σε τοπικό ραδιόφωνο ο Nachman Ash, μέλος της επιτροπής. «Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερτερεί των κινδύνων», τόνισε.

Σημειώνεται πως μια συμβουλευτική ομάδα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) τον περασμένο μήνα συνέστησε περαιτέρω μελέτη της πιθανότητας συσχέτισης μεταξύ περιστατικών μυοκαρδίτιδας και εμβολίων mRNA, όπως είναι αυτά της Pfizer και της Moderna. Σημειώνεται πως περίπου το 55% του πληθυσμού του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr