Να τι πρέπει να κάνεις αν μάθεις για κρούσμα κορωνοϊού στη γειτονιά σου ή την πολυκατοικία σου

0
57

Ο κορωνοϊός έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Ο ιός είναι και επίσημα πανδημία και το το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσε μία λίστα με τα βασικά σημεία που οφείλουν όλοι να τσεκάρουν ότι τα έχουν κάνει, προτού απομονωθούν στο σπίτι τους για να περιορίσουν τον κίνδυνο ασθένειας και εξάπλωσης.

Αυτή η λίστα είναι χρήσιμη σε περίπτωση που κάποιος από τη γειτονία σας ή την πολυκατοικία σας είναι κρούσμα του ιού. Τότε θα πρέπει να μείνετε αυστηρά μέσα στο σπίτι. Ωστόσο πριν βάλετε τον εαυτό σας στην απομόνωση θα πρέπει να έχει κάνει όλα τα παρακάτω όπως συστήνουν οι επιστήμονες. Ο οικιακός προγραμματισμός μπορεί να σας βοηθήσει στην προστασία της υγείας σας και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται κοντά σας, σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού στη γειτονιά σας.

Τι πρέπει να κάνετε

Αρχικά, καλό είναι να ενημερώνεστε καθημερινά σχετικά με την τοπική δραστηριότητα της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19) από αξιόπιστες πηγές, και φυσικά από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας.

Για την προετοιμασία στο σπίτι:

 • Σκεφτείτε σε ποια δωμάτια μπορείτε να απομονώσετε αν χρειαστεί εκείνα τα μέλη της οικογένειας που ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με σοβαρές χρόνιες παθήσεις.
 • Ρωτήστε τους γείτονές σας για το τι αντίστοιχο προγραμματισμό έχουν κάνει.
 • Δημιουργήστε μια λίστα τοπικών φορέων και οργανώσεων που μπορείτε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που χρειάζεστε πρόσβαση σε πληροφορίες, υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, υποστήριξη και πόρους (π.χ. βασικά ψώνια).
 • Δημιουργήστε μια λίστα επαφών επείγουσας ανάγκης με οικογένεια, φίλους, γείτονες, οδηγούς που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν, παροχείς υγειονομικής περίθαλψης, εκπαιδευτικούς, εργοδότες, το τοπικό τμήμα δημόσιας υγείας και άλλες κοινοτικές υπηρεσίες.
 • Επιλέξτε ένα δωμάτιο στο σπίτι σας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαχωρίσετε έναν ασθενή από άλλους.

Λοιπές προληπτικές ενέργειες:

 • Πλένετε συχνά τα χέρια σας
 • Αποφεύγετε να αγγίζετε μάτια, μύτη και στόμα
 • Μείνετε στο σπίτι όσο περισσότερο μπορείτε, ειδικά αν ασθενήσετε
 • Καλύψτε τον βήχα ή το φτέρνισμα με ένα χαρτομάντηλο, το οποίο αμέσως μετά πετάξτε σε κάδο με καπάκι κλεισίματος
 • Καθαρίστε και απολυμάνετε τακτικά όλα τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που ακουμπάτε συχνά. Αλλάξτε διαρρύθμιση σε ό,τι χρειάζεται στο σπίτι, προκειμένου να μπορείτε να εργαστείτε εκεί, ή προκειμένου να απασχολούνται τα παιδιά.

Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορωνοϊού στη γειτονιά σας, προστατεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους. Μείνετε στο σπίτι και μιλήστε τηλεφωνικά με τον γιατρό σας, εάν εκδηλώσετε πυρετό, βήχα ή δύσπνοια. Αν αναπτύξετε συμπτώματα κορωνοϊού (CONVID-19), καλέστε αμέσως για ιατρική βοήθεια.

Σε ενήλικες, τα συμπτώματα που επισύρουν άμεση ιατρική περίθαλψη είναι:

 • Δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
 • Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος
 • Σύγχυση ή διάδραση με τους γύρω
 • Κυανός (μπλε) χρωματισμός σε χείλη ή πρόσωπο

Κρατήστε απόσταση (τουλάχιστον 2 μέτρα) από κάποιον που είναι ήδη ασθενής. Εάν φροντίζετε ένα μέλος του σπιτιού (πχ κάποιον ηλικιωμένο), ακολουθήστε τις προτεινόμενες προφυλάξεις και παρακολουθήστε την υγεία σας. Αν γνωρίζετε κάποιον γείτονά σας που φροντίζει κάποιον ηλικιωμένο, μιλήστε μαζί του και βεβαιωθείτε ότι κι εκείνος γνωρίζει τι πρέπει να προσέχει. Να καθαρίζετε τακτικά όλες τις επιφάνειες στο σπίτι, ειδικά σε μπάνιο, καθιστικό και κουζίνα.

Μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα με άλλους Εάν αρρωστήσετε, μείνετε σε επαφή με άλλους μόνο μέσω τηλεφώνου ή internet. Ειδοποιήστε την εργασία σας εάν το πρόγραμμά σας χρειάζεται να αλλάξει. Φροντίστε τη συναισθηματική υγεία των μελών του σπιτιού σας, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας. Κάντε πράγματα που σας διασκεδάζουν και σας κρατούν σε καλή διάθεση. Αποθαρρύνετε παιδιά και εφήβους από το να βγαίνουν από το σπίτι και να πηγαίνουν σε μέρη όπου συγκεντρώνονται ομαδικά με συνομίληκούς τους.

Πηγή: Pagenews.gr