Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ανησυχία Πούτιν – Πασινιάν για την παρουσία μαχητών από τη Μέση Ανατολή

0
12

Ο Πούτιν συζήτησε για την κατάσταση στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν και εξέφρασε την ανησυχία του σε σχέση με τη συμμετοχή στις εχθροπραξίες μαχητών που ανήκουν σε μη νόμιμες οργανώσεις από την Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η παρουσία ξένων μαχητών από την Μέση Ανατολή υπήρξε ένα από τα θέματα της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της αρμενικής πλευράς, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία για την εμπλοκή της στη σύρραξη Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας.

«Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση και πάλι στην αναγκαιότητα να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν οι προσπάθειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για την διευθέτηση της κρίσης, στο πνεύμα την κοινή δήλωσης της 1η Οκτωβρίου των προέδρων των χωρών που συμπροεδρεύουν στην ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ (Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις επαφές σε διάφορα επίπεδα.

Οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για έκτη μέρα

Σήμερα χτυπήθηκε το Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σύμφωνα με τον Αρτσρούν Οβανισιάν, εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, «υπάρχουν πολλοί τραυματίες μεταξύ των αμάχων, πολιτικές υποδομές υπέστησαν ζημιές». Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το θάνατο άλλων 54 στρατιωτών του, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τω αρμενικών στρατιωτικών απωλειών σε 158 .

Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει «η διαδικασία απομάκρυνσης» προς τη Γαλλία των δύο δημοσιογράφων απεσταλμένων της Monde που τραυματίστηκαν χθες στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Παράλληλα με τις μάχες, σήμερα έγινε η πρώτη κίνηση από τους εμπόλεμους που άνοιξε ένα παράθυρο για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας δήλωσε:

«Είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε με τις χώρες που συμπροεδρεύουν της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ για την εγκαθίδρυση μιας εκεχειρίας που θα στηρίζεται στις συμφωνίες του 1994-1995.» Η Ομάδα του Μινσκ στην οποία συμπροεδρεύουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, διαμεσολαβεί ώστε να επιλυθεί ειρηνικά η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Καταγγέλλουν την Τουρκία

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τους Σύρους που μάχονται στο πλευρό των Αζέρων. Ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες :

«Διαθέτουμε σήμερα σαφείς πληροφορίες που δείχνουν πως Σύροι μαχητές τζιχαντιστικών οργανώσεων προωθήθηκαν μέσω του Γκαζίαντεπ προς το θέατρο των επιχειρήσεων του Άνω Καραμπάχ. Είναι ένα πολύ σοβαρό νέο, που αλλάζει το παιχνίδι.» Ο Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία για την παρουσία των Σύρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είπε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Ερντογάν διότι «ξεπεράστηκε μια κόκκινη γραμμή».

Σε ανάλογο τόνο ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν σε συνέντευξή του στη Figaro, δήλωσε:

«Η Αρμενία διαθέτει αποδείξεις ότι η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.»

Προσέθεσε ότι:

«Χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουρκικά F-16 για να βομβαρδίσουν περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Άνω- Καραμπάχ.

Η διεθνής κοινότητα και κυρίως η αμερικανική κοινή γνώμη θα πρέπει να γνωρίζει ότι F-16 που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για να σκοτώνουν Αρμένιους σε αυτή τη σύγκρουση. Τούρκοι διοικητές του στρατού εμπλέκονται άμεσα στη διοίκηση της επίθεσης.» Ο Πασινιάν τόνισε: «Η Άγκυρα προσέφερε στο Μπακού στρατιωτικά οχήματα, όπλα, καθώς και στρατιωτικούς συμβούλους. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία εκπαίδευσε και μετέφερε χιλιάδες μισθοφόρους και τρομοκράτες από περιοχές που ελέγχει στη βόρεια Συρία/ Αυτοί οι μισθοφόροι και οι τρομοκράτες μάχονται σήμερα κατά των Αρμενίων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr