Ναγκόρνο Καραμπάχ: Υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

0
46

Παρελθόν αποτελεί η ένοπλη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπαχ, αφού Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν τα ξημερώματα της Τρίτης 10 Νοεμβρίου συμφωνία ειρήνης για τον τερματισμό αυτής. Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει τον πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι το κείμενο «υπεγράφη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν» και προβλέπει «πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

«Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα δίνεται τέλος, που επιλύεται η μακρόχρονη σύρραξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δίνεται τέλος στην κατοχή αζερικών εδαφών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ. Ακόμη, χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική, διαβεβαιώνοντας πως θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.

Η είδηση αυτή προκάλεσε ενθουσιασμό στο Μπακού.

Εντάσεις στο Γιερεβάν:

Σε αντίθεση με τους κατοίκους του Αζερμπαϊτζάν, στην Αρμενία, από τη στιγμή που μεταδόθηκε η είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας, εκατοντάδες εξοργισμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από τη Βουλή και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών εισέβαλαν στο κτίριο. Έσπασαν παράθυρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο εσωτερικό του κοινοβουλίου αντιδρώντας στον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, υπογράμμισε ότι υπέγραψε την συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «οδυνηρή», για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη.

Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Facebook, ο Πασινιάν επιβεβαίωσε ότι «υπέγραψα κοινή δήλωση με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», χαρακτηρίζοντας το κείμενο αυτό «απίστευτα οδυνηρό για εμένα» όσο «και για τον λαό μας».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι άρχισε να αναπτύσσει 1.960 στρατιωτικούς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σε ειρηνευτικό ρόλο. Οι δυνάμεις αυτές μεταφέρονται ήδη αεροπορικώς από τη Ρωσία στην εμπόλεμη ζώνη κατόπιν της τριμερούς συμφωνίας που υπέγραψαν οι τρεις ηγέτες.

Το ίδιο ωστόσο θα πράξει και η Τουρκία, όπως δήλωσε ο Ιλχάμ Αλίεφ. Στην ειρηνευτική επιχείρηση στον θύλακα θα συμμετέχουν «τόσο ρωσικές, όσο και τουρκικές δυνάμεις», είπε ο Αζέρος πρόεδρος. Ο Πούτιν ανέφερε ότι η ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα αναπτυχθεί κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στο θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Ακόμη, ο Ρώσος ηγέτης ελπίζει πως η συμφωνία που υπεγράφη «θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για να υπάρξει «μακρόχρονη και πλήρης επίλυση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ» .

«Την 9η Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέγραψαν διακήρυξη που αναγγέλλει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και το τέλος όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην εμπόλεμη ζώνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τα μεσάνυχτα της 10ης Νοεμβρίου ώρα Μόσχας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της ρωσικής προεδρίας τις πρώτες πρωινές ώρες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr