Νανοτεχνολογία: “Εισβάλει” στην Οδοντιατρική με δυνατότητα για στοχευμένες θεραπείες

0
70

Νανοτεχνολογία: Η Οδοντιατρική εξελίσσεται χάρη στη βιολογία και την τεχνολογία

Η Οδοντιατρική εξελίσσεται χάρη στη βιολογία και την τεχνολογία. Η νανοτεχνολογία έχει πλέον “εισβάλει” και στον χώρο της Οδοντιατρικής παρέχοντας δυνατότητα για στοχευμένες θεραπείες. Νανοϋλικά που προσκολλώνται στην επιφάνεια των προσθετικών εργασιών των δοντιών (τις θήκες δοντιών που είναι γνωστές ως στεφάνες ή “κορόνες”) αλλά και των εμφυτευμάτων μπορούν να προσδίδουν αντιβακτηριακές ιδιότητες εμποδίζοντας την ανάπτυξης φλεγμονής. Μελέτες που γίνονται με καινούργια απεικονιστικά συστήματα και σε μικροαντιδραστήρια (organs on chip), τα οποία μιμούνται το δόντι, παρέχουν τη δυνατότητα της βελτίωσης των οδοντιατρικών θεραπειών αλλά ακόμη της μείωσης των παρενεργειών των αντικαρκινικών θεραπειών. Η αναγέννηση του δοντιού, που έχει επιτευχθεί σε ποντίκια, για την ώρα φαίνεται ένα εφικτό μεν αλλά, ίσως, μακρινό όνειρο για τον άνθρωπο.

Για τις σύγχρονες τάσεις και τα επιτεύγματα στο χώρο της Οδοντιατρικής μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Βιολογίας του Στόματος στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης , Θύμιος Μητσιάδης ο οποίος μετείχε ως ομιλητής στο 16ο Θερινό Σχολείο Νανοϊατρικής που διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2022 .

«Η τεχνολογία “τρέχει” τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες. Η Οδοντιατρική είναι μια επιστήμη η οποία είναι λίγο παραμελημένη σε σύγκριση με τις άλλες επιστήμες. Ωστόσο χάρη στις δυνατότητες της τεχνολογίας εξελίσσεται και έχει πλέον τεράστιες δυνατότητες που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον» επισημαίνει ο κ. Μητσιάδης.

Αναφερόμενος στη χρήση της νανοτεχνολογίας στην Οδοντιατρική ο κ Μητσιάδης σημειώνει ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της επικάλυψης των εμφυτευμάτων με νανοσωματίδια τα οποία έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, όπως πχ είναι τα σωματίδια αργύρου. Όπως εξηγεί ο κ. Μητσιάδης, λίγο καιρό μετά την εμφύτευση ενδέχεται να δημιουργηθεί γύρω από το εμφύτευμα μια φλεγμονή, η περιεμφυτευματίδα που μπορεί να έχει ως συνέπεια την απόρριψη του εμφυτεύματος. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επικάλυψη των εμφυτευμάτων με νανοϋλικά που έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες.

«Ετσι αποφεύγεται η φλεγμονή και ενσωματώνεται το εμφύτευμα στο οστό. Άλλο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι ένας αυξητικός παράγοντας, η μορφογενετική πρωτεΐνη των οστών. Η πρωτεΐνη αυτή συμβάλει στην παραγωγή οστικού ιστού ώστε να γίνεται πιο γρήγορα η σμίξη του εμφυτεύματος και του οστού» εξηγεί ο κ. Μητσιάδης.

Παράλληλα αναφέρει ότι η νανοτεχνολογία μπορεί να προσφέρει σκευάσματα για στοχευμένη θεραπεία και για περιπτώσεις περιοδοντίτιδας ή και καρκίνων της στοματικής κοιλότητας τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο κατά των παθολογικών ιστών. Σημειώνει επίσης ότι στεφάνες που επικαλύπτονται με νανοσωματίδια γίνονται πιο ανθετικές και πιο συμβατές με τους στοματικούς ιστούς.

«Όλα αυτά είναι επιτεύγματα μακροχρόνιων ερευνητικών προγραμμάτων που για να περάσουν από τη θεωρία στην τεχνική και ύστερα στην πράξη στους ανθρώπους χρίζουν ρυθμίσεων δεοντολόγιας και κοινωνικής αποδοχής. Τίποτε δεν είναι δεδομένο, όλα χρειάζονται προσήλωση, υπομονή, επιμονή και ευήκοα ώτα, όσον αφορά τoυς κοινωνικoύς ταγούς» προσθέτει ο κ Μητσιάδης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr