ΝΑΤΟ: Φήμες για παράταση της θητείας του Στόλτενμπεργκ ως τον Απρίλιο του 2024

0
59

Το ΝΑΤΟ εμφανίζεται έτοιμο να παρατείνει τη θητεία του του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ ως τον Απρίλιο του 2024 λόγω των «εξαιρετικών επιτευγμάτων του»

Το ΝΑΤΟ εμφανίζεται έτοιμο να παρατείνει τη θητεία του του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ ως τον Απρίλιο του 2024 λόγω των «εξαιρετικών επιτευγμάτων του» και προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της στρατιωτικής συμμαχίας, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Welt am Sonntag, κάνοντας λόγο για άτυπη συμφωνία των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς θέλουν να του δώσουν την ευκαιρία να προεδρεύσει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ για την 75η επέτειο από την ίδρυσή του, η οποία θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2024 στην Ουάσιγκτον. Πάντως, η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι ο γενικός γραμματέας δεν επιδιώκει να παραταθεί η θητεία του και θα αποχωρήσει από τη θέση το φθινόπωρο.

«Η θητεία του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ έχει παραταθεί τρεις φορές και υπηρετεί συνολικά σχεδόν εννέα χρόνια», εξήγησε η Λουνγκέσκου. «Η θητεία του γενικού γραμματέα φτάνει στο τέλος της τον Οκτώβριο φέτος και δεν έχει καμία πρόθεση να ζητήσει την παράτασή της», πρόσθεσε. Η θητεία του είχε παραταθεί πέρυσι τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο του 2023, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ έχει διατελέσει επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας και πρωθυπουργός της χώρας από το 2000 ως το 2001 και από το 2005 ως το 2013. Επίσης έχει υπάρξει υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας.

Την ίδια περίοδο θα μπορεί να αναλάβει την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς λήγει η θητεία του Ντέιβιντ Μάλπας.

Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον διάδοχο του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ, αλλά ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας είναι μεταξύ των υποψηφίων.

Πηγή: Pagenews.gr