Ναυάγιο Σενεγάλη: Τουλάχιστον 140 νεκροί μετανάστες στα ανοιχτά της χώρας της Αφρικής

0
71

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), τουλάχιστον 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα, στο πιο πολύνεκρο ναυάγιο του 2020, ανοιχτά της Σενεγάλης. Στο δελτίο Τύπου του ΔΟΜ αναφέρεται ότι: «Τουλάχιστον 140 άνθρωποι πνίγηκαν αφότου το σκάφος τους, όπου επέβαιναν περίπου 200 άνθρωποι, βυθίστηκε στα ανοιχτά της Σενεγάλης».

«Πρόκειται για το φονικότερο ναυάγιο το 2020», συμπλήρωσε ο ΔΟΜ. Οι Αρχές της αφρικανικής χώρας είχαν ανακοινώσει έναν απολογισμό τουλάχιστον 10 νεκρών και 60 διασωθέντων, χωρίς όμως να αναφέρουν πόσοι επέβαιναν στο πλοίο. «Οι τοπικές κοινότητες μας είπαν ότι επέβαιναν περίπου 200 στο πλεούμενο, επομένως απομένουν 140 αγνοούμενοι», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο Ντακάρ, πρωτεύουσα της Σενεγάλης.

Το διάστημα μεταξύ 7ης και 25ης Οκτωβρίου, το Πολεμικό Ναυτικό της Σενεγάλης, με τη συνδρομή της ισπανικής Εθνοφρουράς, παρεμπόδισε 5 πλοιάρια που είχαν αποπλεύσει για την Ευρώπη, διασώζοντας συνολικά 388 ανθρώπους, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οποία έκανε λόγο για τη σύλληψη «28 φερόμενων» διακινητών.

Ένα από τα πλοιάρια αυτά υπέστη σοβαρές ζημιές, όταν εκδηλώθηκε εκεί πυρκαγιά την 23η Οκτωβρίου, ενώ έπλεε στα ανοιχτά του Μπουρ, σε απόσταση άνω των 80 χλμ νοτιοανατολικά του Ντακάρ. Τη φωτιά προκάλεσε η «έκρηξη σε μία μηχανή και η διαρροή καυσίμων», σύμφωνα, πάντα, με την κυβέρνηση.

Η εκδοχή του ΔΟΜ είναι ελαφρώς διαφορετική. Μέλη των τοπικών κοινοτήτων τους είπαν ότι το σκάφος απέπλευσε από το Μπουρ την 24η Οκτωβρίου κι όχι την 23η και στα ανοικτά του Σεντ Λούις, της τελευταίας πόλης της Σενεγάλης πριν από τη Μαυριτανία, ξέσπασε η πυρκαγιά λίγες ώρες αργότερα. Το πλεούμενο ανετράπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΜ, το πλεούμενο σκόπευε να διαπλεύσει το αρχιπέλαγος των Καναρίων, στα ανοιχτά του Μαρόκου.

Δείτε που έγινε το ναυάγιο που κόστισε τη ζωή σε 140 ανθρώπους

Τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων αναφέρονται στο πολύνεκρο ναυάγιο αφού ήταν αυτό που έχει κοστίσει τις περισσότερες ζωές μέσα στο 2020. Δείτε χαρακτηριστικά ρεπορτάζ:

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr