Navtex Τουρκία διπλωματικές πηγές: Αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι

0
152

Σε σκωπτικό τόνο σχολίασαν την Πέμπτη διπλωματικές πηγές την απόφαση της Άγκυρας να εκδώσει νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex) για το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, μερικές ώρες πριν τη λήξη της προηγούμενης και ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζητούν τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι. Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά οι συγκεκριμένες πηγές.

Κατά τα λοιπά, η Άγκυρα δέσμευσε περιοχή κοντά στην παλιά Navtex, λίγο πιο βόρεια και ανατολικά, ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis. Η νέα παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους έχει ισχύ μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου αλλά δεν έχει σχέση με Navtex που είχε εκδώσει νωρίτερα η Άγκυρα, για αεροναυτική άσκηση στις αρχές Σεπτέμβρη.

Η ανακοίνωση της νέας Navtex δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Άμυνας της Τουρκιάς, Χουλουσί Ακάρ, είχε διαμηνύσει πως οι σεισμικές έρευνες θα συνεχιστούν επ’ αόριστον.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.  «Όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες και εμείς ως Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν υπάρχει καμία διακοπή» είπε επίσης ο ίδιος.

Μάλιστα, αποπειράθηκε να πετάξει έξω από τις συζητήσεις για τα ελληνοτουρκικά και την Μεσόγειο την Ευρωπαϊκή Ένωση –κάνοντας και ιδιαίτερη αναφορά στη Γαλλία– λέγοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συζητήσουν μόνες τους.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν μόνες τους χωρίς παρεμβολές από τρίτες χώρες, όπως η Γαλλία» είπε ο Ακάρ, και συμπλήρωσε: «Η Γαλλία έχει παραβιάσει διεθνείς συμφωνίες στέλνοντας τρία μαχητικά στην ελληνική πλευρά της Κύπρου».

Η νέα Navtex

Η Άγκυρα εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την έκδοση νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis. Σύμφωνα με την τουρκική αναγγελία το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες μέχρι την πρώτη σεπτεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή που γεωγραφικά οριοθετείται βορειότερα από την περιοχή που είχε δεσμεύσει προηγουμένως. Τις επόμενες ώρες αναμένεται έκδοση ANTI-NAVTEX από τις ελληνικές αρχές.

Η περιοχή που δεσμεύεται ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:

  • 33 55.00 N – 027 59.77 E
  • 34 12.28 N – 028 00.12 E
  • 35 12.12 N – 030 22.15 E
  • 34 58.25 N – 030 31.50 E
  • 34 18.58 N – 028 55.57 E

Αερομαχίες και εκνευρισμός της Άγκυρας

«Όπως πληροφορείται το OnAlert.gr, η παρενόχληση των ελληνικών F-16 σημειώθηκε στις 11:30 το πρωί κατά την επιστροφή τους από την Κύπρο όπου συμμετείχαν στην άσκηση “EUNOMIA 2020».

Την ώρα που τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν στον εναέριο χώρο, στον οποίο εφάπτονται το FIR Aθηνών και το FIR Λευκωσίας, δέχθηκαν παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Συγκεκριμένα, τα τουρκικά αεροσκάφη πλησίασαν σε κοντινή απόσταση τα ελληνικά F-16 που πετούσαν ανά ζεύγη με αποτέλεσμα να σημειωθούν εμπλοκές μεταξύ των αεροσκαφών.

Η τουρκική πρόκληση στον αέρα, όπως επισημαίνουν επιτελείς του ΓΕΑ, συνίσταται στο γεγονός ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς να έχουν υποβάλλει σχέδιο πτήσης στις κυπριακές και τις ελληνικές αρχές, παρενόχλησαν τα ελληνικά μαχητικά τα οποία είχαν τηρήσει τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας κατά την συμμετοχή τους στην άσκηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr