ΝΔ: Γενναία μέτρα οικονομικής στήριξης

0
62

Τα μέρα οικονομικού περιεχομένου που περιλαμβάνονται στις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ σε ορίζοντα τετραετίας, θα έχουν ψηφιστεί έως το τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με τη σχετική βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στοχευμένες παρεμβάσεις που καλύπτονται από το δημοσιονομικό χώρο της επόμενης τετραετίας θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων νομοθετούνται αυξήσεις του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του επιδόματος μητρότητας, σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν νομοθετηθεί τα μέτρα οικονομικού περιεχομένου που έχει εξαγγείλει η Νέα Δημοκρατία εάν βεβαίως εκλεγεί κυβέρνηση στην ερχόμενη εκλογική διαδικασία. Τα μέρα οικονομικού περιεχομένου που περιλαμβάνονται στις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ σε ορίζοντα τετραετίας, θα έχουν ψηφιστεί έως το τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με τη σχετική βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να απαντήσει στην κριτική που ασκήθηκε από τον Σύριζα για το γεγονός – όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου – ότι τα μέτρα που τάζει η ΝΔ δεν έχουν περιληφθεί στο
Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά της, η ΝΔ υποστηρίζει πως τα προεκλογικά μέτρα καλύπτονται πλήρως από το δημοσιονομικό χώρο της επόμενης τετραετίας, όπως περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «ενδεχομένως και πριν από τις διακοπές Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί ένα μεγάλο οικονομικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και θα έχουν νομοθετηθεί
όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας. Άρα το αφορολόγητο θα εφαρμοστεί από 1/1/2024, οι πολιτικές μας για τα τεκμήρια από 1/1/2025 και το Τέλος Επιτηδεύματος θα καταργηθεί σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας».

Υ’ αυτό το πρίσμα, υποψηφιότητα για ένταξη στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης – εφόσον η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση μετά την κάλπη της 25ης Ιουνίου – θέτουν τα ακόλουθα μέτρα. Η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Έχει εξαγγελθεί η αύξησή του κατά 1000 ευρώ, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 77 εκατομμύρια ευρώ. Τόση θα είναι και η αντίστοιχη ετήσια ωφέλεια για τους φορολογούμενους.

Η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με ετήσιο κόστος 49 εκατ. ευρώ. Η σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος με κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025. Το Τέλος Επιτηδεύματος προβλέπεται να μειωθεί κατά 20% το 2025 και κατά 30% το 2026, με στόχο να καταργηθεί έως το τέλος της τετραετίας. Η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το κόστος, όπως έχει αποτιμηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ το 2025, πρώτο έτος νέας μείωσης, με ισόποση επιβάρυνση το 2026 και σε 509 εκατ. ευρώ το 2027. Οι προβολές αυτές παραπέμπουν σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2025 και επιπλέον μισή μονάδα το 2027.

Η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώτων δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται, με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής το 2024.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής επίσης το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια του 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr