Νέα αναβολή της ψηφοφορίας για Σουηδία και Φινλανδία

0
33

Προς νέα αναβολή της ψηφοφορίας για την επικύρωση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προσανατολίζεται ο Βίκτορ Όρμπαν, σύμφωνα με τον επιτελάρχη του Ούγγρου πρωθυπουργού και μεταδίδει το Reuters.

Προς νέα αναβολή της ψηφοφορίας για την επικύρωση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προσανατολίζεται ο Βίκτορ Όρμπαν, σύμφωνα με τον επιτελάρχη του Ούγγρου πρωθυπουργού και μεταδίδει το Reuters.

Ιδιαίτερα, η ψηφοφορία για την κρίσιμη επικύρωση ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί μέσα στον Φεβρουάριο και να μετατεθεί για τον επόμενο μήνα, με πιθανότερο τον μεθεπόμενο Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία πριν από ένα χρόνο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ οφείλουν, εντούτοις, να εγκρίνουν τις υποψηφιότητες και η Σουηδία έπρεπε να αντιμετωπίσει την απροθυμία της Τουρκίας που την κατηγόρησε ότι φιλοξενούσε μέλη τρομοκρατικών ομάδων.

Ενώ η διαδικασία επικύρωσης της Ουγγαρίας έχει μπλοκαριστεί στο κοινοβούλιο από τον Ιούλιο, ο Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε για πρώτη φορά επιφυλάξεις την Παρασκευή σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι διαδίδουν «θρασύδειλα ψέματα» σε βάρος της ποιότητας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία.

Ο πρόεδρος του νεοσυντηρητικού κόμματος Β. Όρμπαν ζήτησε περισσότερη συζήτηση για αυτό το θέμα μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων πριν από την ψηφοφορία, ενώ οι συζητήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν την Τετάρτη.

Με βάση το κοινοβουλευτικό ημερολόγιο, η τελική ψηφοφορία για τις υποψηφιότητες του ΝΑΤΟ έχει προγραμματιστεί για την εβδομάδα της 6ης Μαρτίου. Ωστόσο, ο επικεφαλής του προσωπικού του Όρμπαν δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

«Το Κοινοβούλιο θα θέσει την ψηφοφορία (σ.σ.: για την έγκριση της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών) στην ημερήσια διάταξη τη Δευτέρα και θα ξεκινήσει τη συζήτηση για τη νομοθεσία την επόμενη εβδομάδα», είπε στους δημοσιογράφους και συμπλήρωσε: «Με βάση την ουγγρική διαδικασία, η υιοθέτηση της νομοθεσίας διαρκεί περίπου τέσσερις εβδομάδες, επομένως το Κοινοβούλιο μπορεί να την ψηφίσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου».

Πηγή: Pagenews.gr