Νέα δομή Ενόπλων Δυνάμεων: Εγκρίθηκε από τη Βουλή – Ποιοι καταψήφισαν

0
58

Με μεγάλη συναίνεση εγκρίθηκε η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας από τη Βουλή. Είχε προηγηθεί απόρρητη ενημέρωση που παρείχε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου για την αναδιάρθρωση των τριών σωμάτων και κατόπιν συνεδρίαση της επιτροπής κεκλεισμένων των θυρών έτσι ώστε να διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία επί του σχεδίου.

Υπέρ της νέας δομής ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής. «Παρών» ψήφισε το ΜέΡΑ25. Καταψήφισαν για διαφορετικούς λόγους ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Πλέον, απομένει η τελική έγκριση του σχεδίου από το ΚΥΣΕΑ.

Τι εισηγείται η στρατιωτική ηγεσία

Την άμεση αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες φαίνεται ότι ζητά η στρατιωτική ηγεσία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Live News στο MEGA, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία ζητά να πάει η θητεία στους 12 μήνες από τους 9 που είναι σήμερα. Επίσης, ζητά να υπάρξει υποχρεωτική στράτευση στα 18. Αυτή φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται μια τέτοια πρόταση. Ειδικά, μετά το «θερμό» καλοκαίρι που περάσαμε με την ελληνοτουρκική ένταση, πολλές είναι οι φωνές για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η ίδια πρόταση ακούγεται και από πολιτικούς, αλλά είναι δεδομένο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να αποφασιστεί, καθώς πρόκειται για μια αλλαγή που αφορά τη νεολαία. Ένα παραδοσιακά δύσκολο κομμάτι για να επιβάλλει κανείς αλλαγές. Δείτε το ρεπορτάζ του Live News:

Τι έγινε στη σημερινή συνεδρίαση

Να σημειώσουμε ότι σήμερα το πρωί 23/9 υπήρξε ο πρώτος γύρος της ενημέρωσης από τον υπουργό Άμυνας της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Η ενημέρωση έλαβε χώρα, σε ειδική συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, ενώ πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Γκιουλέκα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γιώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μιλώντας για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε στην ουσία της αναδιοργάνωσης. Αυτό που δεν συζητήθηκε αν και υπάρχουν πολλές εισηγήσεις από στρατιωτικούς κύκλους, είναι η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες και η υποχρεωτική στράτευση στα 18 κάτι που είναι άμεσα απαιτητό από το στράτευμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όπως αναφέραμε και παραπάνω, το σύνολο των στρατιωτικών της χώρας εισηγείται να υπάρξει αύξηση της στρατιωτικής θητείας και υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr