Νέα επιδείνωση των σχέσεων Πολωνίας – Λευκορωσίας: Κλείσιμο συνόρων, απελάσεις διπλωματών

0
41

Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα επιπλέον περιορισμούς στην οδική κυκλοφορία με τη Λευκορωσία, λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση από τη Βαρσοβία ότι το Μινσκ ανακοίνωσε την απέλαση τριών Πολωνών διπλωμάτων.

Επικαλούμενη λόγους «κρατικής ασφάλειας», η Βαρσοβία ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι κλείνει ένα συνοριακό πέρασμα στη Λευκορωσία στο Μπομπροβνίκι, οδηγώντας τις ήδη εχθρικές σχέσεις των δύο χωρών σε νέο χαμηλό.

Η μεταφορά εμπορευμάτων για οχήματα της Λευκορωσίας στο συνοριακό πέρασμα Κουκουρίκι-Κοζλόβιτσε θα διακοπεί από τις 19:00 αύριο Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας.

Η απόφαση συνδέεται με την απόφαση του Μινσκ να περιορίσει την κυκλοφορία πολωνικών φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα στα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λετονία και τη Λιθουανία, ανέφερε το υπουργείο.

Νωρίτερα σήμερα, δύο Πολωνοί πρόξενοι από την Χρόντνα και ο μεσολαβητής της πολωνικής συνοριοφυλακής στο Μινσκ διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν η Λευκορωσία «μέχρι το τέλος της ημέρας της Τετάρτης», γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας Λούκας Γιασίνα.

«Σκεφτόμαστε μια σωστή και κατάλληλη απάντηση σε αυτό», είπε.

Η Λευκορωσία χαρακτήρισε παράλογη και επικίνδυνη την απόφαση της Βαρσοβίας να κλείσει το συνοριακό πέρασμα στο Μπομπροβνίκι. Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δεν ήταν άμεσα προσβάσιμο για να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις.

Η Πολωνία είναι ένα σημαντικό καταφύγιο για τους αντιπάλους του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και η Βαρσοβία είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου από τότε που ο κύριος σύμμαχος της Λευκορωσίας, η Ρωσία, εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι σχέσεις Βαρσοβίας – Μινσκ επιδεινώθηκαν περαιτέρω στις 8 Φεβρουαρίου όταν ένα δικαστήριο της Λευκορωσίας καταδίκασε έναν δημοσιογράφο πολωνικής καταγωγής σε οκτώ χρόνια κάθειρξης σε μια δίκη που η Βαρσοβία ανέφερε ότι είχε πολιτικά κίνητρα.

Πηγή: Pagenews.gr