Νέα εποχή για τα Ταμεία: Tα 3 μεγάλα στοιχήματα του ΕΦΚΑ μετά τις εκλογές

0
58

Τρία είναι τα βασικά στοιχήματα του e-ΕΦΚΑ αμέσως μετά τις επερχόμενες εκλογές, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη του ασφαλιστικού υπερ-φορέα στο Capital.gr.

 Η επίτευξή τους θα βελτιώσουν αποφασιστικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τις συναλλαγές των εργοδοτών και των ελευθέρων επαγγελματιών με τα Ταμεία, αλλά και εκείνες των ασφαλισμένων ειδικά εκείνων που θα βγουν μελλοντικά στη σύνταξη.

Το πρώτο στοίχημα είναι η διασύνδεση του ασφαλιστικού υπερ-φορέα με το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”.

Το δεύτερο είναι η ενοποίηση όλων των βάσεων δεδομένων του e-ΕΦΚΑ μαζί και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Το τρίτο στοίχημα είναι η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών και για την προ του 2002 περίοδο.

Σημειώνεται ότι τα γιγάντια αυτά έργα έχουν “κλειδώσει” από την απερχόμενη κυβέρνηση (σ.σ. έχουν συναφθεί οι σχετικές συνάψεις, έχουν περάσει από Ελεγκτικό Συνέδριο) θα συντελεστούν σε ορίζοντα τριετίας (δηλαδή έως 2027).

Πιο αναλυτικά:

1. Προσυμπληρωμένες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις φέρνει η διασύνδεση “Εργάνη” και e-ΕΦΚΑ

Το πρώτο στοίχημα (διασύνδεση e-ΕΦΚΑ και “Εργάνη”) πέρα από τον στόχο της αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής, θα αποτελέσει –σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Capital.gr υψηλόβαθμη πηγή του e-ΕΦΚΑ– ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη μείωση του διοικητικού ακόμα και λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.

Και αυτό γιατί αφού γίνει αυτή διασύνδεση, αμέσως μόλις κάνει μία επιχείρηση δήλωση στο σύστημα “Εργάνη”, θα γίνεται προσυμπλήρωση της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) στις πλατφόρμες του e-ΕΦΚΑ.

Με άλλα λόγια, τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα απαλλαγούν από τη διπλή δήλωση των εργαζομένων, τόσο στο σύστημα “Εργάνη” όσο στον e-ΕΦΚΑ, γλιτώνοντας χρόνο και έτσι χρήμα.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του “Κ” από τον e-ΕΦΚΑ, θα προχωρήσει η αποκατάσταση ενιαίας ροής δεδομένων απασχόλησης και ασφάλισης στα πληροφοριακά συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης, με ομογενοποίηση των σχετικών πληροφοριών με στόχο την προσυμπλήρωση των στοιχείων της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης από τα ήδη υποβληθέντα στοιχεία στο Πληροφοριακό Σύστημα “Εργάνη”.

Τα ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν με την υλοποίηση του έργου είναι τα ακόλουθα:

-Σημαντικό διοικητικό βάρος στις επιχειρήσεις λόγω των εξής επιβαρυντικών παραγόντων όπως η χρήση πολλαπλών πυλών δήλωσης στοιχείων σχετικών με την εργασία, δηλαδή του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη”, του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του e- EΦΚΑ.

– Πολλαπλές καταχωρήσεις – δηλώσεις για παρόμοια και αλληλεπικαλυπτόμενα στοιχεία

-Έλλειψη αποτελεσματικής διαλειτουργικότητας μεταξύ του συστήματος παρακολούθησης των ροών απασχόλησης (“Εργάνη”) και του πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της ασφάλισης (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα e-ΕΦΚΑ).

-Αδυναμία διασταύρωσης δηλωθέντων στοιχείων στο σύστημα “Εργάνη” και σε εκείνο του e-ΕΦΚΑ.

-Πολλαπλά κωδικολόγια για συναφή αντικείμενα στα διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης, με βασικότερο αυτό των ειδικοτήτων των εργαζόμενων.

Παράλληλα, υπάρχει αναγκαιότητα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (πρώην ΣΕΠΕ) και του e-ΕΦΚΑ να έχουν πρόσβαση σε ομογενοποιημένα στοιχεία εργασίας και ασφάλισης με σκοπό την αποτελεσματικότερη πάταξη της αδήλωτης-υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής-εισφοροαποφυγής.

Τα οφέλη:

Τα αναμενόμενα οφέλη εκτιμάται ότι θα είναι τα ακόλουθα:

-Μεγαλύτερη συνοχή και αξιοπιστία στα υποβαλλόμενα στοιχεία απασχόλησης και ασφάλισης.

-Ομογενοποιημένες και με μεγαλύτερη συνοχή πηγές δεδομένων για τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

-Ενιαία λειτουργία όλων των πληροφοριακών συστημάτων ενδιαφέροντος στο περιβάλλον φιλοξενίας του G-cloud της ΓΓΠΣΔΔ.

-Βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΣΕΠΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΦΚΑ.

2. Συναλλαγές σε real time μέσω της ενοποίησης των διαφορετικών βάσεων δεδομένων:

Η Ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ώστε ο ΕΦΚΑ να τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα και με λιγότερη “χαρτούρα”.

Αυτό σημαίνει πως οι συναλλαγές των εργοδοτών και των αυταπασχολουμένων θα γίνονται σε real time. Μ’ άλλα λόγια, π.χ., θα “φαίνονται” αμέσως οι πληρωμές και ο εργοδότης ή ο αυτασφαλισμένος θα μπορεί άμεσα να λάβει την ασφαλιστική ενημερότητα ή την ασφαλιστική ικανότητα την οποία χρειάζεται για να κάνει τις επιχειρηματικές ή ιατρο-φαρμακευτικές συναλλαγές, τις οποίες χρειάζεται.

Επίσης, ο κάθε ασφαλισμένος, π.χ. μισθωτός, θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει στον Φορέα, σε τι στάδιο βρίσκεται η σύνταξή του και ποιος είναι υπόλογος για την όποια καθυστέρηση προκύψει. Παράλληλα όμως θα μπορούν και οι υπάλληλοι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και να έχουν όλοι πρόσβαση στο ίδιο σύστημα και στα ίδια δεδομένα.

3. Δραστική διευκόλυνση της απονομής σύνταξης μέσω της ψηφιοποίηση όλου του ασφαλιστικού βίου:

Έως τώρα έχει ψηφιοποιηθεί μόνο ο ασφαλιστικός βίος από το 2002 έως σήμερα. Το έργο αυτό περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου και πριν από το 2002, το οποίο θα δώσει τεράστια ώθηση στην απονομή συντάξεων. Υπενθυμίζεται έως σήμερα, ο ασφαλιστικός βίος προ του 2002 είναι χειρόγραφος, με συνέπεια τη μεγάλη καθυστέρηση για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων και έτσι την καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων.

Επίσης, μέσω της πλήρους ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου του, ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πλήρη πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr