Νέα μέτρα κυβέρνηση: Όσα σχεδιάζει για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών

0
54

Να βοηθήσει οικονομικά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν επηρεαστεί από τον κορωνοϊό σχεδιάζει η κυβέρνηση. Τα νέα περιοριστικά μέτρα σε τουριστικούς προορισμούς, η επιδείνωση των συνθηκών σε συγκεκριμένους κλάδους και το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στο να εξετάζει ένα νέο πακέτο παρεμβάσεων για τη στήριξη όσων έχουν ανάγκη. Το μεγάλο ζητούμενο είναι το πως θα χρηματοδοτηθεί το σχετικό πακέτο παρεμβάσεων, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα των 33 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους και οι εισροές από τα φορολογικά έσοδα είναι ήδη 3 δις ευρώ πίσω από τον στόχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των νέων μέτρων θα είναι συγκρίσιμο με εκείνο των μέτρων που προηγήθηκαν και οι ανακοινώσεις πιθανότατα να γίνουν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται οι εξής παρεμβάσεις:

  • Παράταση της χρονικής διάρκειας αναστολής των συμβάσεων εργασίας με ταυτόχρονη καταβολή του ειδικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ σε εργαζομένους, αυτοαπασχολουμένους και επαγγελματίες. Το σενάριο προβλέπει ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί και πέραν του Σεπτεμβρίου και θα διευρυνθεί σε όλους τους πληττόμενους κλάδους.
  • Επέκταση του μέτρου της μείωσης κατά 40% των ενοικίων για επαγγελματική και φοιτητική στέγη και για πρώτη κατοικία με συμψηφισμό μέρους των απωλειών που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με οφειλές στην εφορία.
  • Παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για την εκ περιτροπής εργασία και περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών του προγράμματος ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Μονιμοποίηση προσωρινών μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την πανδημία, όπως ο μειωμένος ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες.
  • Νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής με διευρυμένα κριτήρια και στόχευση επιχειρήσεις και επαγγελματίες με δραματική πτώση του τζίρου.
  • Η ένταξη οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία στην έκτακτη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων με έναρξη της καταβολής τους από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Όπως μάλιστα έχει ήδη αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας: «Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη φετινή ομιλία του τις παραγωγικές τάξεις στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων με μειώσεις φόρων και εισφορών. Η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, προηγείται όλων. Η κυβέρνηση θα στηρίξει όλους όσους έχουν υποστεί οικονομική ζημία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr