Νέες πληρωμές για αναστολές και ανέργους

0
20

Απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση «αποδεσμεύει» 93,96 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ειδικών αποζημιώσεων σε 201.819 δικαιούχους εργαζομένους στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στον αθλητισμό και στην εστίαση που τελούσαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης τον Οκτώβριο ή έχουν υποβάλει μονομερή υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα «Εργάνη». Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ξεκινούν οι σταδιακές καταβολές των δίμηνων παρατάσεων στα επιδόματα ανεργίας, για όσους το δικαίωμα στην επιδότηση έληξε ή λήγει από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ ως εξής:

  • Οσοι λαμβάνουν την τακτική επιδότηση ανεργίας θα πάρουν επιπλέον 800 ευρώ, συν 10% για κάθε παιδί.
  • Οσοι λαμβάνουν την επιδότηση μακροχρόνιας ανεργίας θα πάρουν επιπλέον 400 ευρώ.
  • Οσοι λαμβάνουν το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων θα λάβουν επιπλέον 720 ευρώ.

Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους στο χρονικό διάστημα 1-19 Σεπτεμβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στη δίμηνη παράταση θα καταβληθεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου. Για αυτούς που η επιδότηση έληξε 20 Σεπτεμβρίου έως 19 Οκτωβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα καταβληθεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, ενώ η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Για τους υπόλοιπους, οι πληρωμές έχουν προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα και έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Επίδομα 400 ευρώ: Ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους

Έκτακτο επίδομα θα δοθεί σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους, με ρύθμιση που εντοπίζεται στο άρθρο 66 του νομοσχεδίου του  με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και, όπως ανέφεραν σε δημοσίευμά τους «Τα Νέα», θα αφορά περίπου 90.000 εργαζόμενους στους συγκεκριμένους κλάδους.

Στη διάταξη για το επίδομα δεν αναφέρεται το ακριβές ποσό, όμως κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA και ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, Βασίλης Πράσσας, έχουν «κλειδώσει» τα 400 ευρώ. Τι αναφέρει η διάταξη για το έκτακτο επίδομα:

  • Με το προτεινόμενο άρθρο επιδιώκεται η αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών που επέφερε η πανδημία του  COVID-19 στους δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους με τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.
  • Ειδικότερα, επιχειρείται η στήριξη των δικηγόρων, μηχανικών και οικονομολόγων, ασφαλισμένων που υπάγονται στον e- οι οποίοι έχουν υποχρέωση καταβολής εισφοράς υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας- Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της παρ.2α του άρθρου 44 του ν.3986/2011 και οι οποίοι λόγω των συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19 είχαν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του .
  • Με την παρ. 2 προβλέπεται ότι οι δαπάνες που προκαλούνται από την εφαρμογή του παρόντος για τους δικηγόρους και για τους μηχανικούς καταβάλλονται από τον δεύτερο κλάδο ενώ για τους οικονομολόγους από τον πρώτο κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων .
  • Με την παρ. 3 παρέχεται εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να καθορίσουν το ύψος, τους δικαιούχους, τα εισοδηματικά κριτήρια, τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία, το χρόνο και τον τρόπο χορήγησης της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδειξη των προϋποθέσεων χορήγησης, καθώς και να εξειδικεύσουν τυχόν ειδικότερα θέματα για την εφαρμογή του παρόντος.
  • Το έκτακτο επίδομα θα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Επιπλέον το επίδομα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους ΟΤΑ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr