Νίκος Χαρδαλιάς: «Θέλω να χτυπήσω καμπανάκι δεν αντιλαμβανόμαστε αυτήν τη χαλάρωση»

0
44

Νίκος Χαρδαλιάς: Για για τρεις μέρες ακόμα, οι οποίες είναι κρίσιμες για την επόμενη φάση,  «μένουμε σπίτι» καθώς τα μέτρα περιορισμού της κίνησης ισχύουν στο ακέραιο, τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του ιού στην Ελλάδα. Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε επίσης στο τρίπτυχο του νέου σχεδίου, χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, που θα εφαρμοστεί από την Δευτέρα.

 «Θέλω να χτυπήσω καμπανάκι» – 57 πρόστιμα για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε τον προβληματισμό του για την χαλάρωση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά «θέλω να χτυπήσω καμπανάκι δεν «αντιλαμβανόμαστε αυτήν τη χαλάρωση», η οποία μάλιστα αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που παρουσίασε. Χθες επιβλήθηκαν 57 πρόστιμα για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας, ενώ σημείωσε και τα εξής:

  • βεβαιώθηκαν 1301 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση – οι περισσότερες σε μία μέρα από την αρχή της κρίσης – και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα
  • βεβαιώθηκαν 6 παραβάσεις και συνελήφθησαν 9 άτομα για λειτουργία καταστημάτων παρά την σχετική απαγόρευση

«Μένουμε σπίτι, όποια άλλη λογική είναι παντελώς επικίνδυνη» είπε ο κ. Χαρδαλιάς

Πρόσθεσε δε ότι «η  κάθε μέρα που μένουμε σπίτι κάνει ακόμα πιο ισχυρά τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθούμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα». Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς «που φέτος θα είναι αλλιώς» και υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μας. Η προσπάθεια συνεχίζεται επισήμανε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι «πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις και γι’ αυτό μελετάτε το κάθε βήμα με προσοχή».

Έτοιμος δρόμος δεν υπάρχει, «βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά» ανέφερε ο κ .Χαρδαλιάς

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «με την εμπειρία, τις επιστημονικές γνώσεις, τις υπηρεσιακές δυνατότητες σε πλήρη συναγερμό, γι’ αυτό και μιλάμε για σχέδιο, το οποίο στην πορεία μπορεί να τροποποιείται αναλόγως των εξελίξεων».  Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τι γίνεται σε κάθε χώρα, όπως και άλλες χώρες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τι κάνουμε εμείς. «Ο καθένας προσπαθεί να αντλήσει εμπειρία από θετικές πρακτικές. Προχωράμε», συμπλήρωσε, με βάση επιστημονικές συμβουλές και πρώτο μέλημα την υγεία των πολιτών.

Από Δευτέρα είναι ελεύθερη η κίνηση των πολιτών εντός του Νομού μόνιμης κατοικίας τους με εξαίρεση τις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου η μετακίνηση επιτρέπεται εντός των χωροταξικών ορίων της ίδιας μητροπολιτικής περιοχής

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης, ότι ολοκληρώνεται σήμερα στις 20.00 η παράταση της καραντίνας που αφορούσε τμήμα του οικισμού Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Ακόμη τις τελευταίες ημέρες έχει πραγματοποιηθεί «μπαράζ δειγματοληπτικών ελέγχων», συνολικά έχουν ελεγχθεί 1280 δείγματα από  συνεργεία του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ σε 14 δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

Πηγή: Pagenews.gr