Νίκος Δένδιας: Όπου υπάρχει πρόβλημα, εκεί είναι και η Τουρκία

0
12

Ξεκάθαρο είναι το μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδιας, μιλώντας στο έβδομο ΟΝΝΕΔ Talks του δεύτερου κύκλου και τονίζοντας πως «θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ευρύτερη κατανόηση στην περιοχή μας και πέρα του ορίζοντα χωρών που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρών που ασπάζονται το Διεθνές Δίκαιο, που καταλαβαίνουν τη σταθερότητα, την ειρήνη, την ασφάλεια με παρόμοιο τρόπο».

Ο κος Δένδιας, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της ΟΝΝΕΔ, επεσήμανε πως «η Ελλάδα επιστρέφει μετά από την οικονομική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και προσέθεσε: «Αλλά δεν σταματάει εκεί. Επεκτείνεται πέρα από την ανατολική Μεσόγειο, στον Κόλπο και πέρα και από τον Κόλπο στην Ινδία που είναι ήδη μέσα στο στόχαστρο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Όπου πρόβλημα, εκεί και η Τουρκία. Όπου σταθερότητα, όπου συνεννόηση, όπου Διεθνές Δίκαιο, εκεί και η Ελλάδα».

«Η Τουρκία από μια χώρα – άγκυρα για το ΝΑΤΟ, γίνεται μια χώρα – πρόβλημα»

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως «το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προσλαμβάνει σιγά σιγά ότι η Τουρκία από μια χώρα – άγκυρα για το ΝΑΤΟ, μετατρέπεται σε μια χώρα – πρόβλημα για αυτό» και συμπλήρωσε ότι «το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία, η οποία έχει γίνει αντικείμενο της τουρκικής τουλάχιστον λεκτικής επιθετικότητας, με σωρεία ύβρεων προσωπικά κατά του Προέδρου Μακρόν».

«Άλλες χώρες είναι πιο πίσω σε αυτό, δεν το έχουν καταλάβει ακόμη, δεν το έχουν προσλάβει στην έκτασή του. Και κατά συνέπεια υστερούν σε σχέση με την αντίδραση την οποία εκδηλώνουν απέναντι στο φαινόμενο της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας», συμπλήρωσε. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως παρατηρώντας αυτούς τους μήνες τα πράγματα, εξαιτίας της τουρκικής στάσης όλο και περισσότερα κράτη προσλαμβάνουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα καταλαβαίνουμε κι εμείς.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, σχετικά με την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε το εξής: «Βλέπετε πως το brand name «Ελλάδα» βρίσκεται σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο σήμερα. Από την προβληματική χώρα της Ευρώπης, γίναμε η χώρα – πρότυπο της Ευρώπης, η χώρα που ανέκαμψε, που δημιουργεί υποσχέσεις, που είναι χώρα που μπορεί να υποδεχτεί όχι μόνο επενδύσεις με τη στενή έννοια, αλλά και το καινούργιο και μια νέα αντίληψη των πραγμάτων».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr