Νίκος Σύψας: «Μαίνεται η πυρκαγιά της πανδημίας στα Βαλκάνια – Κίνδυνος να περάσει στην Ελλάδα»

0
36

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Νίκος Σύψας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ για τα εισαγόμενα κρούσματα από τα Βαλκάνια, όπου η επιδημία εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ελλάδα μετά και την ανακοίνωση των σημερινών κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ ενώ δήλωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

«Ήδη έχουμε πολλά κρούσματα. Τα περισσότερα είναι είτε από τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες, είτε σημειώνονται στην βόρεια Ελλάδα. Άρα είναι μια κατάσταση εξόχως ανησυχητική. Λαμβάνονται μέτρα κι ενδεχομένως θα ληφθούν και περισσότερα μέτρα στο άμεσο μέλλον». είπε ο καθηγητής.

Στην συνέχεια, ερωτηθείς για το πόσο προφυλαγμένοι μπορούμε να νιώθουμε ακόμη και για τουρίστες που έκαναν τεστ, απάντησε πως δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι  ωστόσο είναι ό, τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε.

Ίσως να χρειαστούν και άλλα μέτρα

Τόνισε δε, πως παρόλο που ήδη πάρθηκαν πιο αυστηρά μέτρα από την κυβέρνηση –  οι τουρίστες στον Προμαχώνα θα πρέπει να έρχονται με  αρνητικό τεστ κορονοϊού – υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν εντελώς τα βόρεια σύνορά μας εάν τα παραπάνω δεν αποδώσουν.

“Το πρώτο μας μέλημα είναι η δημόσια υγεία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας ενώ ο κορωνοϊός… θεριεύει στην Ελλάδα, αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο -“είναι ακόμα στο τραπέζι” είπε χαρακτηριστικά- να κλείσουν τα σύνορά μας για Ρουμάνους και Βούλγαρους τουρίστες.

Ακόμη, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας διευκρίνισε πως αν οι τουρίστες έρχονται με αρνητικό τεστ ων τελευταίων 24 ωρών και συμπληρωμένη την φόρμα Passenger Locator Form (PLF), τότε δεν θα υπόκεινται σε άλλο έλεγχο. Αν όμως οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις δεν συντρέχουν, τότε θα τους γίνεται τεστ και στην χώρα μας.

“Άπαντες θα έχουν ένα τεστ. Είτε θα το φέρνουν μαζί τους, είτε θα τους κάνουμε εδώ” σημείωσε συγκεκριμένα.

Ο κορωνοϊός και η εξάπλωση στα αστικά κέντρα

Αναφερόμενος στο πώς «διαβάζει» τα νέα κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα (στην Αττική εντοπίστηκαν και σήμερα, Παρασκευή 10.07.2020 όπως και χθες επτά νέα κρούσματα, ενώ στην Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν σήμερα σε οκτώ από έξι που ήταν χθες) υπογράμμισε πως “στην Αττική πάντα υπήρχε διασπορά της επιδημίας στην κοινότητα. Δεν θεωρήσαμε ποτέ ότι εξαφανίστηκε ο κορονοϊός από την Αττική. Άρα περιμένουμε να έχουμε σποραδικά κρούσματα”.

Και συνέχισε: “Η Θεσσαλονίκη ανήκει στην γενικότερη βόρεια Ελλάδα. Εκεί, εκτός από τους τουρίστες υπάρχουν και εργαζόμενοι σε γεωργικές εργασίες που προέρχονται από βαλκανικές χώρες, αλλά και Έλληνες πολίτες που πηγαινοέρχονται στα σύνορα για ψώνια κλπ. Άρα έχουμε πολλές πηγές και ενδεχομένως να εξηγούνται κάπως αυτά τα κρούσματα.

Ο κορωνοϊός είναι και στην κοινότητα, υπάρχει και στην Ελλάδα. Υπάρχει γύρω μας, μπορεί ανά πάσα στιγμή ο ιός να εκδηλώσει νέα κρούσματα. Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε συνεχώς τις οδηγίες”.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr