Νομοσχέδιο Παιδεία: Κατατέθηκε στη Βουλή – Επανέρχεται η διαγωγή

0
50

Νομοσχέδιο Παιδεία: Αργά το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαΐου κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις». Θυμίζουμε ότι για το νομοσχέδιο υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τα εκπαιδευτικά συνδικάτα, φοιτητές και μαθητές, ενώ στην ουσία «πάγωσε» η τροπολογία για τις κάμερες στα σχολεία που είχε φέρει η κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα 1 Ιουνίου το μεσημέρι, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για τη δια βίου μάθηση.

Ειδικότερα:

  • περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες επέρχονται αλλαγές στη λειτουργία του σχολείου,
  • θεσπίζεται εκ νέου το πλαίσιο λειτουργίας των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, τα οποία, σε επίπεδο επικράτειας συγκροτούν δύο διακριτά δίκτυα σχολικών μονάδων
  • επανακαθορίζεται το πλαίσιο σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και
  • ρυθμίζονται λοιπά θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με το 2ο μέρος του νομοσχεδίου εισάγονται ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και συγκεκριμένα (α) επανακαθορίζεται η διαδικασία ανάδειξης των πρυτανικών αρχών, (β) ρυθμίζονται εκ νέου θέματα τα ζητήματα μετεγγραφών, (γ) εισάγονται ρυθμίσεις αναφορικά με την ίδρυση και διοργάνωση από τα ΑΕΙ ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών (ΞΠΣ).

Επανέρχεται η διαγωγή

Ανάμεσα σε άλλες αλλαγές επανέρχεται ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θα αναγράφεται στους τίτλους σπουδών, συμπεριλαμβανομένων των απολυτηρίων, των πτυχίων, των αποδεικτικών απόλυσης, των αποδεικτικών πτυχίων και λοιπών αποδεικτικών και πιστοποιητικών σπουδών.

Επίσης, εισάγονται πιλοτικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δράση με τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» και η δοκιμαστική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας εδώ

Η βαθμολογική κλίμακα προαγωγής

Η κατανομή των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων στα δημοτικά

Όλες οι αλλαγές σε πειραματικά και πρότυπα σχολεία

Πηγή: Pagenews.gr