Νομοσχέδιο υπουργείου Υγείας: Πέρασε κατά πλειοψηφία – Χαμός για τις τροπολογίες στη Βουλή

0
102

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαμε σήμερα Δευτέρα το βράδυ στη Βουλή πριν την υπερψήφιση -κατά πλειοψηφία- του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Τελικά, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» πέρασε κατά πλειοψηφία, όπως και οι 8 υπουργικές τροπολογίες.

Επί της Αρχής το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ενώ ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση απείχαν συνολικά από όλες τις ψηφοφορίες.

Με 158 θετικές ψήφους έναντι 110 κατά, ψηφίστηκαν τα άρθρα 72 (για την λειτουργία επιχειρήσεων κατά τις Κυριακές) και 91 (χρήση νέων τεχνολογιών για τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων και αρχαιρεσιών σωματείων) που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ονομαστική ψηφοφορία.

Οι τροπολογίες που έφεραν μεγάλες αντιδράσεις

Οι δύο από τις οκτώ υπουργικές τροπολογίας, η μία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια που αφορά διαχειριστικά θέματα σε σχέση με την οργάνωση των εμβολιασμών και η δεύτερη του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Στέλιου Πέτσα σχετικά με ρυθμίσεις που αφορά την τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων για τη διαφήμιση στα ΜΜΕ, ψηφίσθηκαν κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς όπως ανέφεραν δεν είχαν χρόνο για να τις μελετήσουν ώστε να τοποθετηθούν.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν επίσης και οι υπόλοιπες έξι υπουργικές τροπολογίες.

Ιδιαίτερα έντονες ήταν νωρίτερα οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις δύο υπουργικές τροπολογίες που κατέθεσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σχετικά με ρυθμίσεις που αφορούν θέματα εμβολιασμού και της τροπολογίας που κατέθεσε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Στέλιος Πέτσας με ρυθμίσεις που αφορούν την διαφήμιση στα ΜΜΕ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν ότι οι υπουργοί κατέθεσαν τις δύο τροπολογίες μισή ώρα πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια και δεν προλάβαιναν να τις μελετήσουν προκειμένου να τοποθετηθούν.

Ζήτησαν να πάει για αύριο Τρίτη η συζήτηση και η ψήφιση

Ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτησή τους και αυτή να διεξαχθεί την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση πρότεινε να διακοπεί η συνεδρίαση για μια ώρα ώστε τα κόμματα να έχουν χρόνο να μελετήσουν τις δύο τροπολογίες και μετά να ολοκληρωθεί η συζήτηση, καθώς το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η συζήτηση οφείλει να ολοκληρωθεί σε μια συνεδρίαση που αυτή θα διαρκεί έως 9 ώρες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης απέρριψε τον τυπικό λόγο του γράμματος του ΚτΒ σημειώνοντας πως η συζήτηση έχει ήδη ξεπεράσει τις 9 ώρες και ανέφερε ότι εάν δεν υπάρξει αυτή η αναβολή το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τις δύο αυτές τροπολογίες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε πως εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για να γίνει την Τρίτη η συζήτηση των δύο τροπολογιών θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος ανακοίνωσε ότι η κατάθεση της τροπολογίας για τα εμβόλια την τελευταία στιγμή έγινε επίτηδες από την κυβέρνηση και ότι στις διατάξεις δεν είναι μόνο ρυθμίσεις που αφορούν την εμβολιαστική διαχείριση αλλά και άλλες που δεν μπορούν μέσα λίγο χρόνο να σταθμιστούν. Γι’ αυτό το ΚΚΕ θα απέχει από την ψηφοφορία για τα άρθρα αυτά.

Την αποχώρηση της Ελληνικής Λύσης ανακοίνωσε και η Μαρία Αθανασίου υποστηρίζοντας ότι δικαιώνονται οι ενστάσεις του κόμματος της για αυτήν την διαδικασία της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Τη διαφωνία της με την διαδικασία κατάθεσης των δύο τροπολογιών εξέφρασε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μαρία Μπακαδήμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος αντέτεινε ότι μπορεί να γίνει μια διακοπή προκειμένου τα κόμματα να ενημερωθούν για την τροπολογία που αφορά τον εμβολιασμό ενώ για την τροπολογία που αφορά την διαφήμιση είναι διατάξεις που ίσχυσαν και στην πρώτη φάση της πανδημίας αλλά και διατάξεις που πρέπει να θεσπιστούν τώρα πριν την λήξη του έτους καθώς αφορούν και φορολογικά μέτρα.

Είναι λάθος μήνυμα οι αποχωρήσεις είπε στην τροπολογία για τον εμβολιασμό και αυτές προέκυψαν από το γεγονός των ημερομηνιών που καθορίστηκαν για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Συμφώνησε ότι «όλοι και εμείς θα θέλαμε περισσότερο χρόνο για μελέτη των τροπολογιών, αλλά σε έκτακτες συνθήκες υπάρχουν και έκτακτες ανάγκες νομοθέτησης». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δέχτηκαν την κυβερνητική τοποθέτηση με αποτέλεσμα να κινηθούν, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr