Νορβηγία: Ξεκινά η δίκη για την αποφυλάκιση του Μπράιβικ 10 χρόνια μετά τη φρικιαστική σφαγή στο Όσλο

0
104

Νορβηγία: Ο 42χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής, είχε πυροδοτήσει αυτοκίνητο-βόμβα στη συνοικία των κυβερνητικών κτιρίων την 22η Ιουλίου 2011.

Το Νορβηγικό δικαστήριο θα αποφασίσει σήμερα αν θα δεχτεί το αίτημα της πρόωρης αποφυλάκισης του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, του ακροδεξιού εξτρεμιστή που καταδικάστηκε για το μακελειό στο Όσλο στη Νορβηγία και στο νησάκι Ούτεγια πριν από δέκα και πλέον χρόνια, όταν ο συνολικός απολογισμός των νεκρών θυμάτων είχε φθάσει τους 77. Eίχε ξανά κάνει αίτημα το 2020.

Το δικαστήριο της περιφέρειας Τέλεμαρκ, το οποίο εδρεύει στον δήμο Σέεμ, σε απόσταση περίπου 130 χλμ. νοτιοδυτικά του Όσλο, θα εξετάσει το εάν και κατά πόσον ο δράστης του μακελειού συνεχίζει και παραμένει απειλή για τη νορβηγική κοινωνία ή έχει μετανοήσει ειλικρινά για την ειδεχθή πράξη του. Έχει προβλεφθεί η ακροαματική διαδικασία να διαρκέσει τρεις ημέρες· πάντως, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και μια ακόμη και να οριστεί η τελική απόφαση στην τέταρτη. Αρχικά προβλέπεται να κάνει τοποθέτηση ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του αιτήματός του.

Νορβηγία

Η ετυμηγορία αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα

Ο 42χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής, ο οποίος σήμερα αυτοαποκαλείται Φιότολφ Χάνσεν, είχε πυροδοτήσει αυτοκίνητο-βόμβα στη συνοικία των κυβερνητικών κτιρίων στο Όσλο την 22η Ιουλίου 2011, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι. Κατόπιν, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, πήγε –πάνοπλος– στο νησάκι Ούτεγια, όπου συμμετείχαν σε κατασκήνωση μέλη της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, κι άρχισε να τα πυροβολεί εν ψυχρώ. Τα θύματά του ήταν 69, κυρίως νεαρής ηλικίας.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο δράστης της φρόντισε να διανείμει συνθήματα  με διάφορα ακροδεξιά και αντιισλαμικά ιδεολογήματα πριν να σκορπίσει απλόχερα τον θάνατο.  Δικαστήριο στο Όσλο τον καταδίκασε το 2012 να εκτίσει 21 χρόνια κάθειρξη, τη βαρύτερη ποινή για την εποχή. Προβλεπόταν εκείνη την περίοδο πως θα μπορούσε να ζητήσει πρόωρη αποφυλάκιση ύστερα από 10 χρόνια.

Νορβηγία

Η εισαγγελία προτείνει ο δράστης του μακελειού να παραμείνει φυλακισμένος και θεωρείται πολύ πιθανό πως το δικαστήριο θα συμφωνήσει

Η έκτιση της ελάχιστης ποινής, της δεκαετούς κάθειρξης, ολοκληρώθηκε την 5η Ιουνίου 2021, καθώς συνυπολογίστηκαν σε αυτήν οι 445 ημέρες που πέρασε προφυλακισμένος εν αναμονή της δίκης του. Η ποινή που επιβλήθηκε στον Μπράιβικ έχει εξάλλου ρήτρα «προληπτικής» παράτασης της κράτησής του, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσε να παραμείνει φυλακισμένος ακόμη και αφού ολοκληρώσει τα 21 χρόνια της ποινής του, εάν κριθεί πως συνεχίζει να εγείρει απειλή για την κοινωνία. Θεωρητικά, δεν αποκλείεται να πεθάνει γέρος σε ένα κελί.

Το δικαστήριο στο Όσλο είχε εκτιμήσει όταν τον καταδίκαζε πως ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ θα συνεχίσει να έχει την πρόθεση, καθώς και τη δυνατότητα, να διαπράξει φόνο, ή φόνους, ακόμη και αφού ολοκληρώσει την έκτιση της ποινής του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr