Νοσοκομεία κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη – Πιέζεται η Αθήνα

0
36

Οι αντοχές του ΕΣΥ έχουν ξεπεράσει το όριο και σε ό, τι αφορά τα διαθέσιμα κρεβάτια αλλά και τις αντοχές του προσωπικού. Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν φτάσει στο σημείο που πολλές ακόμα χώρες έχουν αντιμετωπίσει ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Η δυσκολία της κατάστασης φαίνεται και από την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη.

Τα μηνύματα που έρχονται από τους υγειονομικούς στη Βόρεια Ελλάδα τις δύο τελευταίες εβδομάδες προειδοποιούσαν για αυτήν την εξέλιξη, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι σε τρία βασικά σημεία. Στην έλλειψη κλινών και στην έλλειψη κλινών ΜΕΘ, στην υποστελέχωση και στη διασπορά του ιού στο προσωπικό.

Πάρκινγκ μετατράπηκε σε κινητό νοσοκομείο

Χθες το βράδυ ήταν ακόμα μία δύσκολη εφημερία για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως έγινε γνωστό οι ελλείψεις είναι τέτοιες που μέχρι και το πάρκινγκ του στρατιωτικού νοσοκομείου μετατράπηκε σε κινητή μονάδα για ασθενείς, κάτι που συμβαίνει σε καιρό πολέμου. Το σχέδιο από εδώ και πέρα περιλαμβάνει την μεταφορά ασθενών σε άλλες πόλεις. Ωστόσο τόσο η Βόρεια Ελλάδα, όσο και η Θεσσαλία αντιμετωπίζουν σφοδρό πρόβλημα.

Ελαφρώς καλύτερη, αλλά ανησυχητική και επίσης οριακή, είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής. Στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, περισσότερες από τις μισές κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, ενώ υπήρξαν και αναφορές για διασπορά του ιού στο προσωπικό.

Με την ενίσχυση και τη στήριξη του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του δεύτερου σφοδρού κύματος της πανδημίας να αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη, σχεδιάζεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, να μετατραπεί τις επόμενες ημέρες αποκλειστικά σε κέντρο Covid-19, δηλαδή θα νοσηλεύει αποκλειστικά ασθενείς που νοσούν από τον φονικό ιό.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει και στην αποσυμπίεση των νοσοκομείων της Περιφέρειας, τα μηνύματα από τα οποία είναι άκρως ανησυχητικά με φορείς και εργαζόμενους να περιγράφουν συνθήκες που θυμίζουν πόλεμο.

Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ. Παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό παρουσίασαν ελαφριά μείωση, ωστόσο είναι ανησυχητικά μεγάλος ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών που προσβάλλονται καθημερινά από τον κοροναϊό.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι πλέον κανένα κρεβάτι στις προϋπάρχουσες ΜΕΘ δεν είναι κενό και για όποιον χρειαστεί να νοσηλευτεί στην Εντατική δημιουργείται στήνεται επί τόπου κρεβάτι «ΜΕΘ εκστρατείας». Την ίδια ώρα, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό το οποίο παρέχεται με το σταγονόμετρο. Μάσκες, στολές υψηλής προστασίας, μπότες, κλπ, είναι είδη εν ανεπαρκεία. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι στήνονται κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και υποτυπώδη εξοπλισμό.

«Βάζουν σακούλες σκουπιδιών στα πόδια οι συνάδελφοι να μπουν στις ΜΕΘ ελλείψει μποτών», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Κάμψη εισαγωγών

Τις δυο τελευταίες εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είχαμε κάμψη των εισαγωγών, επισημαίνεται από την ΠΟΕΔΗΝ. Προχθές στο Παπαγεωργίου εισήχθησαν 80 ασθενείς με κοροναϊο από 120 περίπου σε προηγούμενες εφημερίες.

Έχει ξεφύγει η κατάσταση

Χθες στο Ιπποκράτειο έγιναν 90 εισαγωγές ασθενών από 120 περίπου που εισάγονταν σε προηγούμενες εφημερίες. Η κατάσταση όμως ξεφεύγει με τους διασωληνωμένους ασθενείς που δεν υπάρχει ΜΕΘ. Γέμισαν οι κανονικές ΜΕΘ ακόμη και οι προσωρινές. Ασθενείς διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:

ΚΑΤΕΡΙΝΗ:

Είχε 4 διασωληνωμένους σε θαλάμους. Αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ κατά 2, γέμισαν και πάλι και συνεχίζουν οι 4 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ:

Τρεις διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους.

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ:

Είχε 4 διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους. Ανοιξε τη ΜΑΦ χωρίς εξειδικευμένο και με λειψό προσωπικό και μεταφέρθηκαν.

ΕΔΕΣΣΑ:

Δύο διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινό θάλαμο.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ:

ΑΧΕΠΑ. 42 ασθενείς στα 46. Τα κενά είναι στην στεφανιαία μονάδα.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. 48 στα 48

Παπαγεωργίου. 42 στα 42

Ιπποκράτειο 22 στα 22

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 17 στα 17

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 8 στα 8 και 3 στους θαλάμους.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ 7 στα 7

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ. 10 στα 10

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 10 στα 10

ΚΑΤΕΡΙΝΗ 10 στα 10 και 4 στους θαλάμους.

ΒΕΡΟΙΑ 8 στα 8

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ. 8 στα 8

ΣΕΡΡΕΣ 10 στα 10

ΕΔΕΣΣΑ  3 στα 3 και 2 στους θαλάμους.

Η ΠΟΕΔΗΝ λέει ότι στήνονται κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και υποτυπώδη εξοπλισμό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr