Νότης Μηταράκης μεταναστευτικό: Μεταφορά 2.000 προσφύγων στην ενδοχώρα εντός του μήνα

0
223

Νότης Μηταράκης μεταναστευτικό: Μέσα στον Απρίλιο θα μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (υπερήλικες, χρόνια νοσήματα) ανακοίνωσε επισήμως ο Νότης Μηταράκης μετά τη σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρίνισε ότι θα τοποθετηθούν σε μικρά ξενοδοχεία που θα είναι διάσπαρτα και απομονωμένα.

«Έχουν γίνει έλεγχοι στις δομές στα νησιά και δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα» επισήμανε. Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, στο Κρανίδι η τελευταία μεταφορά από τα νησιά προς το ξενοδοχείο έγινε πριν από 14 μέρες. Οι δομές στις οποίες θα μεταφερθούν θα τεθούν σε καραντίνα (υγειονομικό περιορισμό) και αυτές οι δομές θα είναι ανά την επικράτεια ώστε να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση.

Σχέδιο δράσης κατά της παράνομης μετανάστευσης υπέγραψαν Ελλάδα και Βρετανία

 Στην ενίσχυση της συνεργασίας τους στην παράτυπη μετανάστευση στην ανατολική Μεσόγειο δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Βρετανίας, οι οποίες υπέγραψαν κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση, το οποίο θα έχει άμεση ισχύ και στόχο τη μείωση της διέλευσης μεταναστών στην ανατολική Μεσόγειο.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας χαρακτηρίζει το σχέδιο «ιστορικό» που σηματοδοτεί τη σταθερή δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, η οποία όπως αναφέρεται «παραμένει υψηλή».

Το κοινό σχέδιο υπέγραψαν από βρετανικής πλευράς ο υφυπουργός Μετανάστευσης, Κρις Φιλπ, και από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Βρετανός υφυπουργός αναφέρει: «Η παράνομη μετανάστευση διευκολύνεται από επικίνδυνους και κακόβουλους εγκληματίες, που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις απόγνωσης στις οποίες βρίσκονται πολλοί άνθρωποι, χωρίς να ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των ανθρώπων αυτών. Το κοινό σχέδιο δράσης θα υλοποιήσει τη δέσμευσή μας να κρατήσουμε τα σύνορά μας ασφαλή και θα αποθαρρύνει όσους σκέφτονται να κάνουν το επικίνδυνο και παράνομο ταξίδι στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε πολλές περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Το σχέδιο προβλέπει την ανανέωση εγκατάστασης βρετανικού σκάφους συνοριοφυλακής που θα συμμετέχει στην έρευνα και διάσωση στην περιοχή του Αιγαίου, όπως επίσης όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου και επιστροφών, συνεργασία των αρχών επιβολής του νόμου των δύο χωρών στην εξουδετέρωση των παράνομων δικτύων μετανάστευσης και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου μεταναστευτικού εγκλήματος.

Πηγή: Pagenews.gr