Νότης Μηταράκης πρόσφυγες: Στα μέσα της εβδομάδας η εγκατάσταση στο νέο προσωρινό κέντρο υποδοχής

0
28

Στα μέσα της εβδομάδας θα υπάρχει η δυνατότητα να εγκατασταθεί στο νέο προσωρινό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Πεδίο Βολής, στη Λέσβο, το σύνολο των ατόμων που πριν διέμεναν στη Μόρια, όπως επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90.1». Ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί στη νέα δομή σκηνές με 5.000 κρεβάτια.

«Η εγκατάσταση στη νέα δομή δεν είναι προαιρετική. Είναι υποχρεωτική. Όταν κάποιος έχει μπει στη χώρα μας, είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους νόμους της. Οι όποιες πέσεις μπορεί να ασκηθούν δεν θα αλλάξουν αυτή την πολιτική», υπογράμμισε. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «μόνιμη δομή θα υπάρξει στη Λέσβο» και πρόσθεσε ότι «είναι ευθύνη της Πολιτείας να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς των νησιών, αλλά και να προστατεύσει συνολικά τη χώρα με τη μείωση των μεταναστευτικών ροών».

Τέλος, επισήμανε ότι η Υπηρεσία Ασύλου λειτουργεί κανονικά και συνεχίζει να εξετάζει αιτήματα «στέλνοντας και ένα μήνυμα στους λίγους που δημιουργούν προβλήματα, τα οποία δεν θα γίνουν ανεκτά, ότι όποιος θέλει να φύγει από εκεί θα πρέπει να πάει κανονικά με την προβλεπόμενη διαδικασία ασύλου.

Αναφορικά με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είχαμε συνολικά, στα νησιά του Αιγαίου, τον Ιανουάριο 1.900 ασυνόδευτα, πριν λίγες μέρες είχαμε 700, τώρα έχουμε 300 τα οποία μέχρι την Παρασκευή θα έχουν φύγει και τα 300. Για πρώτη φορά δεν θα έχουμε ασυνόδευτα στα ελληνικά νησιά.

Ενώ φέτος έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη μείωση ροών στη δικιά μας πλευρά του Αιγαίου υπάρχει μεγάλη αύξηση στις ροές από Βόρεια Αφρική προς Ιταλία. Πριν το 2015 η βασική πύλη εισόδου της Ευρώπης ήταν η γραμμή της Μεσογείου, επί ΣΥΡΙΖΑ από το ’15 και μετά έγινε η Ελλάδα, από το ’20, από το Μητσοτάκη και μετά έχει πάψει να είναι η Ελλάδα η κεντρική γραμμή, ξαναγίνεται η γραμμή της Μεσογείου».

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου η Υπηρεσία Ασύλου στη Λέσβο ξεκινά τηλεσυνεντεύξεις αποκλειστικά και μόνο για όσους βρίσκονται μέσα στη νέα προσωρινή δομή του Πεδίου Βολής, ενώ όλα τα προηγούμενα ραντεβού ακυρώνονται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr