Νότης Μηταράκης: Το κρούσμα κορωνοϊού στην Μόρια δεν θα δημιουργήσει επιπλοκές

0
31

Την εκτίμηση ότι το κρούσμα στην Μόρια δεν θα δημιουργήσει επιπλοκές εξέφρασε σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Πρόσθεσε ότι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας μεταβαίνει ο  πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ο οποίος νωρίτερα επεσήμανε στον σταθμό μας ότι κλιμάκιο του Οργανισμού θα  κάνει ιχνηλάτηση στις επαφές του 40χρονου Σομαλού πρόσφυγα και όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ στη δομή αλλά και στην Λέσβο γενικότερα, μετά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι το κρούσμα στη Μόρια θα αντιμετωπιστεί όπως τα κρούσματα σε Ριτσώνα και Χίο.  Ερωτηθείς σχετικά ο κ Μηταράκης απάντησε ότι σε Σάμο και σε Λέρο κατασκευάζονται νέες δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σε Κω, Χίο και Μυτιλήνη γίνονται μετατροπές στις υφιστάμενες δομές.
Εξήγησε ότι έχει αλλάξει ο αριθμός των ροών, οι αποφάσεις ασύλου βγαίνουν γρηγορότερα  και οι ανάγκες για προσωρινές δομές είναι λιγότερες σε σχέση με τις εκτιμήσεις,  τον Νοέμβριο του 2019.  Ανέφερε μάλιστα ότι τον Ιούλιο εισήρθαν στην χώρα μας 564 μετανάστες, ενώ έφυγαν 1.034.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου για το κρούσμα στη Μόρια

Θετικός στον ιό COVID-19 ανιχνεύθηκε Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας 40 ετών, ο οποίος επέστρεψε παρατύπως στην Μόρια όπου διέμενε σε σκηνή εκτός της υφιστάμενης περίφραξης, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου. Είχε λάβει άδεια διαμονής που εκδόθηκε στο ΠΓΑ Αλίμου. Σήμερα, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου για συνολικά 14 ημέρες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Ο 40χρονος αναγνωρισμένος πρόσφυγας είχε φύγει από την Λέσβο στις 17 Ιουλίου, φαίνεται, όμως, πως επέστρεψε τις τελευταίες μέρες. Το ΚΥΤ Μόριας παραμένει ανοικτή δομή και το περιστατικό αυτό ενισχύει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι εργασίες δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής. Για το χρονικό διάστημα, έως και τις 15/09/2020, θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθ΄ όλο το 24ωρο.

Επισημαίνεται ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στην Μόρια για ιχνηλάτηση των επαφών του, ενώ στο ΚΥΤ Μόριας έχει μεταβεί και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης. Στον χώρο θα εισέρχεται μόνο προσωπικό ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση, ενώ σημειώνεται ότι εντός Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για την απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών. μ,Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στα μέσα Μαρτίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εφαρμόζει πιστά το σχέδιο “ΑΓΝΟΔΙΚΗ”, που θέτει σε ισχύ μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr