Νόβα Καχόβκα: Αντιμέτωποι με την έλλειψη στέγης και τον κίνδυνο ασθενειών

0
47

Περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, βρίσκονται κάτω από το νερό και από αυτή την έκταση το 68% βρίσκεται στην κατεχόμενη από τη Ρωσία αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας αυτής.

Όπως έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ο Ολεξάντρ Προκούντιν, το μέσο επίπεδο των υδάτων σήμερα το πρωί ήταν 5,61 μέτρα.

Σχεδόν 14.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει  και περί τους 4.300 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, οι πλημμύρες θα αφήσουν χωρίς κατοικία και χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους αφού τα νερά έχουν καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης. Επιπλέον, τουλάχιστον 500.000 εκτάρια γης θα έρθουν αντιμέτωπα με έντονη ξηρασία μόλις τα νερά υποχωρήσουν.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε διάγγελμά του ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν στις ρωσικά κατεχόμενες περιοχές λόγω των πλημμυρών, προτρέποντας για «σαφή και ταχεία αντίδραση από τον κόσμο» για την υποστήριξη των θυμάτων.

Το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε ότι μια ομάδα βρίσκεται στη Χερσώνα για να συντονίσει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας. Η πρόσβαση στο πόσιμο νερό ήταν μια σημαντική ανησυχία και μέχρι στιγμής είχαν διανεμηθεί περίπου 12.000 μπουκάλια νερό και 10.000 ταμπλέτες καθαρισμού.

Η Ουκρανία αναμένει ότι τα νερά θα σταματήσουν να αυξάνονται μέχρι το τέλος της Τετάρτης αφού έφτασαν περίπου τα πέντε μέτρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρίας, Ολεξέι Κουλέμπα.

Πηγή: Pagenews.gr