«Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι αισθητός για γενιές»

0
13

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχε προξενήσει σοβαρές απώλειες και θα είναι αισθητός για αρκετές γενιές ακόμη, σύμφωνα με τον Φόλκερ Τουρκ, τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχε προξενήσει σοβαρές απώλειες και θα είναι αισθητός για αρκετές γενιές ακόμη, σύμφωνα με τον Φόλκερ Τουρκ, τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, ο Φ. Τουρκ τόνισε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε απώλειες αμάχων και σε καταστροφές σε συγκλονιστική κλίμακα».

Κατά τον Φόλκερ Τουρκ, οι επιπτώσεις του πολέμου θα εξακολουθήσουν και θα είναι αισθητές σε ερχόμενες γενιές: «Τα δικαιώματα των Ουκρανών θα πληγούν για τις επόμενες γενιές και ο αντίκτυπος του πολέμου στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, καθώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις, θα τιμωρούν ανθρώπους σε όλες τις περιοχές του κόσμου».

«Το γεγονός ότι τέτοια ζημιά μπόρεσε να προκληθεί ξανά σε όλο τον κόσμο από έναν πόλεμο στην Ευρώπη αποτελεί μια προδοσία των υποσχέσεων για αλλαγή που δόθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», συμπλήρωσε.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για ορισμένες ποιοτικές αλλαγές στη ρωσική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο κλείσιμο της ανεξάρτητης εφημερίδας «Novaya Gazeta» και την απαγόρευση της παλαιότερης οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι στην Μόσχα, θεωρώντας αυτές τις κινήσεις ως «μια νέα ένδειξη του τέλους του ρωσικού δημόσιου χώρου».

«Τα συνεχή μηνύματα υπέρ του πολέμου στα δημόσια μέσα ενημέρωσης τροφοδοτούν στερεότυπα και τροφοδοτούν το μίσος και τη βία», είπε.

Τόνισε ότι περισσότερες από 180 ποινικές έρευνες έχουν ξεκινήσει στη Ρωσία με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης των ενόπλων δυνάμεων, με έναν δημοσιογράφο και έναν βουλευτή μεταξύ των ήδη καταδικασθέντων.

«Από τον Δεκέμβριο, κάθε πρόσωπο ή οντότητα που θεωρείται ότι βρίσκεται “υπό ξένη επιρροή” – ένας ασαφής χαρακτηρισμός – μπορεί να χαρακτηριστεί “ξένος πράκτορας” και να υπόκειται σε πολλούς περιορισμούς»σημείωσε.

Αναφέρθηκε, τέλος, στη νομοθεσία για την καταστολή της «προπαγάνδας μη παραδοσιακών σχέσεων», που επεκτείνεται σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις σεξουαλικές μειονότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr