«Ο φίλος μου, ο εχθρός»

0
56

«Ο φίλος μου, ο εχθρός», επιγράφει το δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung

«Ο φίλος μου, ο εχθρός», επιγράφει το δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό. «Πέρα από την πολιτική ρητορική και οι δύο λαοί αισθάνονται πολύ πιο στενά συνδεδεμένοι, από ό,τι δείχνουν τα φαινόμενα. Πολλοί Έλληνες έχουν οικογενειακές ρίζες στη Μικρά Ασία και ονόματα πόλεων όπως το Γκαζιαντέπ και το Καχραμανμάρας, επίκεντρο του ισχυρού σεισμού της Δευτέρας, είναι γνωστά σε πολλούς Έλληνες. Αλλά περισσότερο ακόμη από την ιστορία συνδέει η καθημερινότητα. Όπως τα Τουρκόπουλα, έτσι και τα Ελληνόπουλα μαθαίνουν στο σχολείο πώς να συμπεριφέρονται όταν τρέμει η γη από κάτω από τα πόδια τους…«Κάθε σεισμός ήταν ένα μάθημα για τη χώρα μας», λέει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου. (…) Οδήγησε σε αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς, σε πρόληψη», λέει. Αυτά υπάρχουν και στην Τουρκία, αλλά δεν τηρούνται πάντα εκεί. Και η βοήθεια είναι αμοιβαία. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα το 1999, οι δύο πλευρές βοήθησαν η μία την άλλη. Αυτό οδήγησε και σε μια πολιτική αποκλιμάκωση. Γινόταν λόγος για τη διπλωματία των σεισμών. Κάτι που δεν θα έβλαπτε ούτε τώρα», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Κασιδιάρης, η ΝΔ και τα αριστερά κόμματα

Στη νομοθετική ρύθμιση που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση με στόχο να μείνει ‘εκτός’ το κόμμα «Έλληνες» του ακροδεξιού Ηλία Κασιδιάρη, αναφέρεται η αριστερή εφημερίδα taz του Βερολίνου και γράφει: «Ο Μητσοτάκης θέλει να κυβερνήσει και πάλι μόνος του στην Αθήνα με τη Νέα Δημοκρατία, όπως έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει. Επομένως, η ΝΔ δεν μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο δεξιό κόμμα στη μελλοντική βουλή, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που το εθνικοσυντηρητικό κόμμα «Ελληνική Λύση» μπήκε στη Βουλή με 4% και αυτή τη φορά έχει την ευκαιρία για ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα».

Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα αναφέρεται και στην άρνηση των άλλων κομμάτων σημειώνοντας πως: «Δεν εναντιώνεται μόνο ο Κασιδιάρης στην αλλαγή του νόμου. Τα τρία αριστερά κοινοβουλευτικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το Mέρα25 υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και το ΚΚΕ δεν θέλουν να εγκρίνουν την αλλαγή του νόμου στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη,  αν και όλοι είναι σκληροί αντίπαλοι του ναζισμού. Φοβούνται ότι ο Μητσοτάκης θέλει να ανοίξει τον δρόμο, από την πίσω πόρτα, για μία εξίσωση αριστερών και δεξιών εξτρεμιστικών κομμάτων. Ένας παραλογισμός, όπως τονίζουν. Σε ό,τι αφορά τον Κασιδιάρη, συμφωνούν, όπως και η πλειονότητα των Ελλήνων, στο συμπέρασμα: Μια φορά ναζί, πάντα ναζί. Αλλά για αυτόν θα πρέπει να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι και όχι τα δικαστήρια, λένε».

Σύνοδος κορυφής για τους πρόσφυγες στη Γερμανία

Τα κρατίδια αλλά και οι δήμοι στη Γερμανία παραπονιούνται ολοένα και πιο συχνά ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων, γι αυτό ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση. Τώρα η υπουργός Εσωτερικών Νάνσυ Φάιζερ ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί μία «σύνοδος κορυφής» στο Βερολίνο με εκπροσωπους των κρατιδίων και των κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση του θέματος. Ο Τύπος επισημαίνει πως το πρόβλημα έπρεπε να αντιμετωπιστεί από την πολιτική ηγεσία πολύ νωρίτερα. Η Augsburger Allgemeine σχολιάζει: «Ο θυμός και η απογοήτευση συχνά προκύπτουν από ένα αίσθημα αδυναμίας. Γι αυτόν τον λόγο είναι τόσο σημαντικό που ο καγκελάριος και η κυβέρνησή του αποφάσισαν να αναδείξουν το προσφυγικό σε θέμα κορυφαίας προτεραιότητας. Το θέμα παραγνωρίζεται εδώ και πολύ καιρό λόγω του φόβου του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, της οικονομικής κρίσης, αλλά και από τον φόβο πολλών πολιτικών να αποδεχτούν πικρές αλήθειες και να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα».

Πηγή: DW/Μαρία Ρηγούτσου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr