Ο Νταβούτογλου παραδέχεται τη διπλωματική αδυναμία της Τουρκίας

0
160

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου καρφώνει για ακόμα μια φορά την τακτική του Ερντογάν και παραδέχεται ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα στις διπλωματικές τις κινήσεις και σχέσεις. Με ανάρτησή του στο Twitter, λέει πως η στήριξη στην Τουρκία μόνο από το Αζερμπαϊτζάν δείχνει την ένδεια της διπλωματικής τακτικής στην οποία έχει περιέλθει η Άγκυρα.

Τι έγραψε στο Twitter

«Υποστηρίζουμε τη σημερινή κυβέρνηση της Ανατολικής Μεσογείου και έχουμε δίκιο. Ωστόσο, το σημείο που δεν πρέπει να παραβλέπεται είναι αυτό. Το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι η μόνη χώρα που μας υποστηρίζει δεν οφείλεται στην αδικία της θέσης μας, αλλά στην αδυναμία της διπλωματίας μας!», γράφει χαρακτηριστικά στο Twitter ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός.

Παράλληλα,  ο Αχμέτ Νταβούτογλου, εξαπέλυσε νέα πυρά προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι η χώρα καταστρέφεται στα χέρια άσχετων και ανίκανων ανθρώπων. «Όσο υπάρχετε εσείς δεν χρειαζόμαστε εξωτερικούς εχθρούς» δηλώνει σε νέο του αυστηρό μήνυμα προς τον Τούρκο Πρόεδρο και προσθέτει ότι «από το 2019 έχετε πουλήσει 60 δισεκατομμύρια δολλάρια».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αχμέτ Νταβούτογλου ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της Τουρκίας. Πριν από λίγες μέρες μιλώντας στο Reuters έριξε τα «καρφιά» του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «αδέξιος» και ότι «προτιμά την ισχύ από τη διπλωματία».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η Τουρκία διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο επειδή εκτιμά περισσότερο την ισχύ από τη διπλωματία. Ο Νταβούτογλου, ως πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει μια λιγότερο συγκρουσιακή πολιτική κατά την πρώτη δεκαετία της εξουσίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρώην πρωθυπουργός, η θέση του οποίου ήταν «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» και είχε καθορίσει τις πρώτες επαφές του Ερντογάν με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αποχώρησε πέρυσι από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου για να ιδρύσει το αντίπαλο Κόμμα Γκελετσέκ (Μέλλον).

«Αυταρχικός ο Ερντογάν – Έχει πάρει όλες τις εξουσίες πάνω του»

Ο Νταβούτογλου μίλησε ξεκάθαρα και επέκρινε τον Ερντογάν για αυταρχισμό καθώς έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες πάνω του, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου ότι χειρίστηκε αδέξια μια σειρά από προκλήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομία, το ξέσπασμα του κορωνοϊού και οι αυξανόμενες εντάσεις στην «θερμή» περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Άγκυρα έχει πραγματικά παράπονα σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας μέχρι τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, όμως πρόσθεσε πως η προσέγγιση του Ερντογάν εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.

«Δυστυχώς η κυβέρνησή μας δεν λειτουργεί όπως πρέπει διπλωματικά», δήλωσε στη συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, και προειδοποίησε πως, αν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προτιμούν «προβολές ισχύος» αντί της διπλωματίας, «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει και να κλιμακωθεί οποιαδήποτε κρίση». Η Τουρκία θα πρέπει να πει με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Ας κάτσουμε γύρω από το τραπέζι και ας συζητήσουμε όλες τις απόψεις’», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Θα πρέπει επίσης να καθίσει μαζί με την Ελλάδα για να «συζητήσει όλα τα ζητήματα και να αποκλιμακώσει την ένταση».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr