Ο ΟΗΕ ανανεώνει την Οικουμενική Διακήρυξη του 1948

0
31

Στη Γενεύη συνεδρίασε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στη Γενεύη συνεδρίασε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υποστήριξε ότι η Οικουμενική Διακήρυξη πρέπει να ανανεωθεί και να επικαιροποιηθεί στη βάση των «σημερινών προκλήσεων του Οργανισμού και του πλανήτη», όπως ανέφερε.

Η ανανέωση του κειμένου είναι αναγκαία λόγω του πολέμου και της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεών της.  «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι υπεύθυνη για τις μαζικότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισήμανε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων έχει δημιουργήσει συνθήκες εκτεταμένου θανάτου, καταστροφής και εκτοπισμού», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.

Τον Αντόνιο Γκουτέρες διαδέχθηκε στο βήμα ο Ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Άλαν Τουρκ. Ο Αυστριακός υποστήριξε πως «ένα μεγάλο μέρος της προόδου που σημειώθηκε μέσα σε δεκαετίες ανακόπτεται ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιστρέφεται». Οι χώρες μέλη του ΟΗΕ πρέπει να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τις διαφορές μεταξύ τους, έτσι ώστε να υπάρξει μια νέα παγκόσμια συναίνεση γύρω από τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Και οι δύο ομιλητές έκριναν τον πόλεμο ως το όριο της Οικουμενικής Διακήρυξης, η οποία πρέπει να ανανεωθεί με βάση τις νέες πραγματικότητες του πολέμου.

Πηγή: Pagenews.gr