Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντεριπάσκα προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να ξεμείνει από χρήματα το 2024

0
40

Ο δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Ντεριπάσκα δήλωσε – σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg – ότι η Ρωσία ενδέχεται να έχει τα ταμεία της άδεια ήδη από το επόμενο έτος και χρειάζεται επενδύσεις από “φιλικές” χώρες για να ξεπεράσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην οικονομία.

“Δεν θα υπάρχουν χρήματα ήδη από το επόμενο έτος”, δήλωσε ο Ντεριπάσκα την Πέμπτη στο Οικονομικό Φόρουμ του Κρασνογιάρσκ στη Σιβηρία. “Θα χρειαστούμε ξένους επενδυτές”.

Τα κεφάλαια τώρα εξαντλούνται και “για αυτό έχουν ήδη αρχίσει να μας ταρακουνάνε”, δήλωσε ο Ντεριπάσκα, ιδρυτής της United Co, Rusal International PJSC, του μεγαλύτερου παραγωγού αλουμινίου εκτός Κίνας.

Οι δηλώσεις του Ντεριπάσκα είναι από τις πιο ξεκάθαρες από έναν επιχειρηματικό ηγέτη, καθώς η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στις μεγάλες εταιρείες, αφού έκλεισε το περασμένο έτος με δημοσιονομικό έλλειμμα ρεκόρ και ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να είναι βαθιά στο “κόκκινο” στις αρχές του 2023.

Οι αρχές σχεδιάζουν ήδη να αυξήσουν πρόσθετα έσοδα με προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των πετρελαϊκών εταιρειών και ενδέχεται να αποσπάσουν περισσότερα χρήματα από άλλους παραγωγούς πρώτων υλών μέσω μιας εφάπαξ εισφοράς.

Ενώ η Ρωσία βίωσε μια εκπληκτική έκρηξη στις κεφαλαιακές δαπάνες πέρυσι, οι προοπτικές έχουν γίνει πιο ζοφερές, ειδικά καθώς οι τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά.

Ο Ντεριπάσκα, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ από το 2018, τέθηκε επίσης υπό ευρωπαϊκές κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο. Κατά καιρούς έχει εκφράσει τις απόψεις του σε θέματα οικονομικής πολιτικής ενώ είχε εκφραστεί και υπέρ της ειρήνης τις εβδομάδες μετά την εισβολή, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει υιοθετήσει μια πιο επιφυλακτική στάση για τον πόλεμο.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο Ντεριπάσκα δήλωσε ότι η οικοδόμηση “κρατικού καπιταλισμού δεν αποτελεί επιλογή” και προειδοποίησε για “σοβαρή” πίεση από τις κυρώσεις.

“Η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει την οικονομία της αγοράς”, δήλωσε και πρόσθεσε: “Ένας ξένος επενδυτής θα κοιτάξει πώς ένας Ρώσος επενδυτής βγάζει χρήματα, τι συνθήκες υπάρχουν”.

Οι χώρες που διαθέτουν “σοβαρούς πόρους” μπορούν να αναδειχθούν ως πιθανοί εταίροι της Ρωσίας, δήλωσε ο Ντεριπάσκα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ρωσία είναι ελκυστική για τέτοιους επενδυτές, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές επιχειρηματικό κλίμα με περισσότερες οικονομικές ελευθερίες και ανταγωνισμό.

Παρά το ότι πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν στραφεί εναντίον της Ρωσίας, η χώρα διατηρεί πρόσβαση σε αγορές με πληθυσμό 4,5 δισ. κατοίκων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν 30 τρισ. δολάρια του παγκόσμιου ΑΕΠ, σημείωσε.

“Νομίζαμε ότι ήμασταν μια ευρωπαϊκή χώρα”, δήλωσε ο Ντεριπάσκα και συμπλήρωσε: “Τώρα, για τα επόμενα 25 χρόνια, θα σκεφτόμαστε περισσότερο το ασιατικό μας παρελθόν”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr