Ο Σρέντερ παραμένει μέλος του SPD, παρά τις σχέσεις με τον Πούτιν

0
39

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, γνωστός για τις προνομιακές του σχέσεις με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, θα παραμείνει μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), με απόφαση της κομματικής επιτροπής την Πέμπτη.

Ο 78χρονος Σρέντερ δεν έχει παραβιάσει κάποιον κανόνα του κόμματος, αποφάσισε η επιτροπή, επικυρώνοντας σχετική απόφαση η οποία ελήφθη τον Αύγουστο έπειτα από την εκκίνηση διαδικασίας από τοπική οργάνωση του SPD για την απομάκρυνσή του.

Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί από την ομοσπονδιακή επιτροπή διαιτησίας στην οποία συμμετέχει και ο σημερινός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, αλλά πηγές του SPD θεωρούν ότι η διαδικασία δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να καρποφορήσει.

Σειρά διαδικασιών για την εκδίωξη του Γκέρχαρντ Σρέντερ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας έχει κινηθεί μέχρι σήμερα λόγω της άρνησής του να πάρει αποστάσεις από τον Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον περασμένο χρόνο, έπειτα από διαδικασία που κινήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση, ο Σρέντερ έχασε το προνόμιο διατήρησης γραφείου στην Bundestag.

Κατά την περίοδο της καγκελαρίας του (1998-2005), ο Σρέντερ καλλιέργησε τη στενή του σχέση με τη Ρωσία και τον Πούτιν, πράγμα που επισκίασε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα.

Ο «άψογος δημοκράτης» Πούτιν

Ως καγκελάριος, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ εργάστηκε για να ενισχύσει τη «στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Μόσχα και δεν δίστασε να περιγράψει τον Πούτιν ως «άψογο δημοκράτη».

Αμέσως μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία, ο Σρέντερ ανέλαβε διευθυντική θέση στην κοινοπραξία Nord Stream για να συνεχίσει έκτοτε την καριέρα που θα τον οδηγήσει μέχρι την προεδρία Επιτροπής Μετόχων του αγωγού Nord Stream 1, την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Nord Stream 2, το διοικητικό συμβούλιο της Gazprom και τη διεύθυνση του Εποπτικού Συμβουλίου της κρατικής εταιρείας ενέργειας Rosneft.

Τον Ιούλιο, ταξίδεψε στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Πούτιν και επέστρεψε για να δηλώσει ότι η Ρωσία επιθυμεί επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά του Σρέντερ «αηδιαστική».

Πηγή: Pagenews.gr