Όχι από την Τσεχία στο νέο Ταμείο της Κομισιόν

0
14

Η Τσεχική Δημοκρατία αντιτίθεται στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας ως μέρος της ευρωπαϊκής απάντησης στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού.

Η Τσεχική Δημοκρατία αντιτίθεται στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας ως μέρος της ευρωπαϊκής απάντησης στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να στηρίξει επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς, ιδίως σε καθαρές τεχνολογίες, μέσω του νέου ταμείου. Η χρηματοδότηση και η συγκεκριμένη μορφή του είναι υπό συζήτηση, αλλά η αρχική θέση του τσεχικού κράτους και των τοπικών επιχειρήσεων είναι διαφορετική.

«Δεν θέλουμε να μοιράσουμε τη στήριξη μεταξύ διαφορετικών Ταμείων. Βλέπουμε τις αρνητικές πτυχές όσον αφορά τη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Martin Hronza από το τσεχικό υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε η τσεχική επιχειρηματική αντιπροσωπεία στην ΕΕ.

«Το ταμείο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την υπερχρέωση των επενδυτών, οι οποίοι θα πρέπει να επιλέξουν, αν θα λάβουν υψηλότερη επιδότηση εδώ ή στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Hronza.

Σύμφωνα με τον Hronza, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά ερωτήματα σχετικά με το νέο προτεινόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές, πού ακριβώς θα στοχεύει ή εάν η στήριξη θα είναι συμμετρική, δήλωσε ο Τσέχος αξιωματούχος σύμφωνα με την Aneta Zachová and Ondřej Plevák | Euractiv.cz 

Η Τσεχική Δημοκρατία δεν διαθέτει επίσης μια μακροοικονομική ανάλυση των επιπτώσεων της τρέχουσας κατάστασης που να λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και το χρέος της χώρας. Σύμφωνα με τη χώρα, απαιτείται έρευνα για τη συγκρότηση της καλύτερης λύσης.

Η ιδέα ενός νέου ταμείου δεν ικανοποιεί ούτε τη Συνομοσπονδία Βιομηχανίας και Μεταφορών.

«Κατά την άποψή μας, δεν θα ήταν καλή ιδέα να δημιουργηθούν νέα μέσα, όπως το Ταμείο Κυριαρχίας, πριν βελτιστοποιηθούν τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μόνο τότε μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι άλλο», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Τσεχικής Συνομοσπονδίας Βιομηχανίας Dagmar Kuchtová.

Σύμφωνα με την Kuchtová, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται πρόσθετα κονδύλια αλλά απλοποιημένους κανονισμούς.

«Η Ευρώπη θεωρείται γενικά ως μια υπερ-ρυθμιζόμενη αγορά», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα έγκειται σε αυτούς τους κανονισμούς».

Σύμφωνα με την ίδια, ορισμένες νομοθετικές προτάσεις της ΕΕ, όπως ο νόμος περί δέουσας επιμέλειας που υποχρεώνει τις εταιρείες να διασφαλίζουν υπεύθυνη και βιώσιμη εταιρική συμπεριφορά σε όλες τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, θα πρέπει να βγουν από την ατζέντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr