Οι επιθέσεις των Χούθι στα ΗΑΕ και η Αμυντική Συμφωνία με την Ελλάδα

0
70

Ελλάδα εμιράτα: Οι επιθέσεις των Χούθι στα ΗΑΕ συνεχίζονται με τις χώρες συμμάχουν να βοηθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα Ηνωμένατα Αραβικά Εμιράτα δέχονται συνεχώς επιθέσεις από τους Χούθι. Το μπαράζ των επιθέσεων αυτών ξεκίνησαν από τις 17 Ιανουαρίου με βαλλιστικούς πυραύλους και drones. Αμέσως ΗΠΑ και Γαλλία έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τα Εμιράτα ότι θα υποστηριχθούν στρατιωτικά. Άραγε η Ελλάδα θα κάνει το ίδιο.

Η Ελλάδα διαθέτει αμυντική συμφωνία από το 2020 με τα Εμιράτα. Η συμφωνία περιλαμβάνει Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής σε περίπτωση που απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της μιας χώρας από τρίτο μέρος.

Απίθανο το σενάριο αποστολής των 6 Rafale

Τον Αύγουστο του 2020, τα ΗΑΕ ανέπτυξαν έναν μικρό αριθμό μαχητικών F-16 στην Κρήτη, σε μια σαφή κίνηση υποστήριξης προς την Αθήνα κατά την πιο έντονη –σε αέρα και θάλασσα– αντιπαράθεση με την Άγκυρα των τελευταίων δεκαετιών. Λιγότερο από δύο χρόνια μετά, μια ανταποδοτική πρωτοβουλία από πλευράς Ελλάδας θα ενδυνάμωνε τη νεότευκτη αμυντική συμφωνία των δύο χωρών.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να στείλει κάποια από τα έξι Rafale που παρέλαβε πρόσφατα από τη Γαλλία – τα πρώτα από τα 24 που παρήγγειλε συνολικά. Με αυτό τον τρόπο, η Αθήνα αφενός θα έδειχνε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην αμυντική της συμφωνία με το Αμπού Ντάμπι και αφετέρου θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να εκπαιδευτούν οι Έλληνες πιλότοι στο πλευρό των Γάλλων συναδέλφων τους, αποκτώντας ακόμη και εμπειρία μάχης απέναντι σε drones, πολύτιμη για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τη δραστηριότητα τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εντούτοις, η αποστολή Rafale μοιάζει εξαιρετικά απίθανο σενάριο, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά φοβάται πως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό θα μπορούσε να εκληφθεί ή χαρακτηριστεί ως μη αμυντικού χαρακτήρα κίνηση. Έτσι, η Αθήνα είναι πιο πιθανό να στείλει μία ή περισσότερες από τις συστοιχίες πυραύλων MIM-104 Patriot που διαθέτει.

Τα σενάρια

Η στρατιωτική βοήθεια που έχει προσφέρει στο παρελθόν η Ελλάδα προς τη Σαουδική Αραβία –με την οποία η Αθήνα διατηρεί επίσης στενές σχέσεις– θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως “οδηγός” για το είδος της υποστήριξης που είναι πρόθυμη η ελληνική πλευρά να παρέχει και στα ΗΑΕ.

Την Πυροβολαρχία των αντιαεροπορικών Patriot που αναπτύχθηκε τον Σεπτέμβριο στη Σαουδική Αραβία συνόδευε μια αποστολή 120 Ελλήνων που θα παραμείνουν εκεί για “όσο χρειαστεί στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας για ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας”.

Η Ελλάδα πιθανόν να επιλέξει μια παρόμοια ανάπτυξη δυνάμεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Άλλωστε, η αποστολή των προηγμένων Rafale της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας –τα οποία διαθέτουν δυνατότητα κρούσης σε πολύ μεγάλες αποστάσεις– θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση του Ιράν, εξέλιξη που η Αθήνα θα ήθελε να αποφύγει.

Τι είχε αναφέρει ο Νίκος Δένδιας

Πριν από την αποστολή των Patriot στη Σαουδική Αραβία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τονίσει ότι “οι πύραυλοι δεν είναι επιθετικά όπλα· είναι αμυντικά. Δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Υπερασπίζονται τον εναέριο χώρο κάποιου”. “Για να είμαι σαφής”, είχε προσθέσει. “Η Ελλάδα δεν επιδεικνύει επιθετική ισχύ”.

Σύμφωνα με αυτήν τη διακηρυγμένη πολιτική, η ανάπτυξη ελληνικών Patriot στα Εμιράτα είναι πιο πιθανή από την αποστολή Rafale ή έστω F-16. Παρόλο που τα ΗΑΕ διαθέτουν ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα αεράμυνας στον κόσμο, μια απτή κίνηση υποστήριξης από τους Έλληνες συμμάχους τους θα μπορούσε να εδραιώσει και ενισχύσει τους όλο και πιο στενούς στρατηγικούς και αμυντικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την άμυνα των Εμιράτων

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα αναπτύξει μαχητικά stealth F-22 Raptor 5ης γενιάς και το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Cole (DDG-67) για να ενισχύσει την άμυνα του Αμπού Ντάμπι έναντι των επιθέσεων που δέχεται.

Στις 6 Φεβρουαρίου, ο στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών και επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) Frank McKenzie επανέλαβε την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ για υποστήριξη των ΗΑΕ, κατά την επίσκεψή του στη χώρα του Κόλπου.

Η γαλλική υποστήριξη

Αντιστοίχως, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly δήλωσε ότι το Παρίσι θα υποστηρίξει στρατιωτικά τα ΗΑΕ συνδράμοντας στην προστασία του εναέριου χώρου τους. Στις 4 Φεβρουαρίου, τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν την ενεργοποίηση μιας αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία για “την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών”.

Τα μαχητικά πολλαπλών ρόλων Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας που σταθμεύουν στο Άμπου Ντάμπι “θα ενισχύσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα του στρατού των ΗΑΕ για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους επιθέσεις”, τόνισε η Parly.

Παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει μικρότερη στρατιωτική ισχύ, μια παρόμοια υποστήριξη εκ μέρους της –κατ’ αναλογία του μεγέθους και των δυνατοτήτων της– θα ήταν οπωσδήποτε ευπρόσδεκτη από τον πλούσιο σύμμαχό της στον Κόλπο.

Τι κρύβει η επίθεση των Χούθις με drones στα ΗΑΕ

Ο Σπύρος Πλακούδας σε συνέντευξη του στο pagenews.gr. ανέφερε σχετικά με τις επιθέσεις των Χούθι “ Δεν ήταν μία τυχαία ημέρα η μέρα, ακόμα και η ώρα της επίθεσης. Αλλάζει άρδην το γεωπολιτικό σκηνικό. Αποκαθίστανται δε, οι σχέσεις των ΗΑΕ με την Τουρκία.”

Συνέχισε λέγοντας “Παρατηρείται πρωτοφανής μεταβλητότητα. Παλιά λέγαμε ότι αλλάζουν στρατηγικές σε χρόνια. Τώρα αλλάζουν σε εβδομάδες. Αν όχι σε εβδομάδες και σε ημέρες. Δεν θα εκπλαγώ αν αύριο μεθαύριο ανακοινώσουν τα ΗΑΕ, την προμήθεια του Iron Daw από τους Ισραηλινούς, στον απόηχο αυτής της επίθεσης.

Για την οποία πλέον γνωρίζουμε και περισσότερες πληροφορίες, χάριν στα ΜΜΕ των Χούθις. Στην Υεμένη. Δεν συνέβη μία απλή επίθεση με τα drones. Μάλλον συνέβη μία επίθεση και με βαλλιστικούς πυραύλους και με καμικάζι drones. Και ομιλούμε για μία απόσταση περί τα 1.480 χιλιόμετρα.”
Screenshot_2-1-1200x662

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr