Οι φορολογούμενοι πρέπει να καταβάλουν συνολικά φόρους ύψους 8,7 δισ. ευρώ

0
64

Οσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να επισκεφθούν την πλατφόρμα myΘέρμανση για να υποβάλουν αίτηση και να εισπράξουν το επίδομα

Εκπνέουν οι προθεσμίες για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων συνταξιούχων (αναδρομικά), ιδιοκτητών οχημάτων, φυσικών προσώπων, ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και για όσους δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης (αίτηση μέχρι 13/1). Ταυτόχρονα στα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβληθούν οι τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Στα τέλη Ιανουαρίου θα κληθούν και οι επιχειρήσεις που δεν τήρησαν τους όρους της επιστρεπτέας να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού στο ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνεται ότι στο πρώτο δίμηνο του έτους οι φορολογούμενοι πρέπει να καταβάλουν συνολικά φόρους ύψους 8,7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

• Εως αύριο 13 Ιανουαρίου.

Οσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να επισκεφθούν την πλατφόρμα myΘέρμανση για να υποβάλουν αίτηση και να εισπράξουν το επίδομα. Οι πρώτες πληρωμές έχουν αρχίσει, με τους πρώτους δικαιούχους να έχουν ήδη δει στους λογαριασμούς ένα μέρος των χρημάτων. Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης κυμαίνεται από 100-800 ευρώ, ενώ για εκείνους που άλλαξαν καύσιμο (αέριο ή ηλεκτρικό) το επίδομα είναι διπλό και μπορεί να φτάσει έως και τα 1.600 ευρώ.

• Εως 31 Ιανουαρίου 2023.

– Καταβολή της έβδομης δόσης του φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

– Πληρωμή της ένατης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Η τελευταία δόση θα πληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

– Οι συνταξιούχοι θα πρέπει είτε να πληρώσουν είτε να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις τον φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν και υπέβαλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2022 για την οποία η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε πριν από την Πρωτοχρονιά.

– Πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής όσες δεν τήρησαν τους όρους που προέβλεπε η νομοθεσία.

• Εως 28 Φεβρουαρίου 2023.

– Τελευταία ημέρα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022 και την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής 500 εκατ. ευρώ (42% των εγγεγραμμένων εσόδων) από 2.830.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. Παράλληλα, οι καταθέσεις πινακίδων έχουν περιορισθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Την 1η Νοεμβρίου οι αιτήσεις ψηφιακής ακινησίας έφταναν τις 120.000 και από τότε έως σήμερα έχουν μεσολαβήσει 7.000 άρσεις ψηφιακής ακινησίας, ενώ την 1η Νοεμβρίου 2021 σε ψηφιακή ακινησία είχαν τεθεί 130.000 οχήματα. Σημειώνεται ότι όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία.

Ακίνητα

Τελευταία ημέρα για αλλαγές στο έντυπο περιουσιακής κατάστασης Ε9. Οσοι αγόρασαν, πούλησαν, μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά, ή κληρονόμησαν ακίνητα το 2022 θα πρέπει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 να το δηλώσουν στην πλατφόρμα του Ε9. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, εκτός από όσους αγόρασαν ή ήρθε στην κατοχή τους με οποιονδήποτε τρόπο ακίνητο, θα πρέπει και όσοι έχουν λάθη στην περιουσιακή τους κατάσταση να μεταβούν στην εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στον προσωπικό τους λογαριασμό στο myAADE και να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους. Μπορούν να διορθώσουν λάθη στα τετραγωνικά, στο ποσοστό κυριότητας, ή να δηλώσουν την αποπεράτωση εργασιών σε ημιτελή κτίσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr