Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις ΜΚΟ να απασχολούν γυναίκες

0
81

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και δεκάδων μη κυβερνητικών οργανώσεων που λειτουργούν στο Αφγανιστάν συνεδριάζουν σήμερα για να συζητήσουν την πορεία που θα ακολουθήσουν

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και δεκάδων μη κυβερνητικών οργανώσεων που λειτουργούν στο Αφγανιστάν συνεδριάζουν σήμερα για να συζητήσουν την πορεία που θα ακολουθήσουν, αφού οι Ταλιμπάν έδωσαν εντολή σε όλες τις ΜΚΟ να σταματήσουν να εργάζονται με γυναίκες, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Χθες, Σάββατο, το αφγανικό υπουργείο Οικονομίας διέταξε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να πάψουν να εργάζονται με γυναίκες, διότι διαφορετικά θα ανασταλεί η άδειά τους. Δεν διευκρινίσθηκε αν η οδηγία αφορά και το ξένο γυναικείο προσωπικό των ΜΚΟ.

Οι Αφγανές στους δρόμους εναντίον των Ταλιμπάν

Γυναίκες ολόκληρη τη χώρα αρχίζουν να διαμαρτύρονται του καθεστώτος των Ταλιμπάν, οι οποίοι προχώρησαν σε μια κραυγαλέα έμφυλη διάκριση σε βάρος τους, απαγορεύοντάς τους την πρόσβαση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Το εν σπέρματι αυτό  κίνημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες. Πρόκειται για ένα μικρής εμβέλειας κίνημα που τα καθεστώς προσπαθεί να ελέγξει.

Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά καταγράφηκαν την περασμένη Άνοιξη διαμαρτυρίες νεαρών κοριτσιών στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όταν αυτές στράφηκαν κατά της τότε απόφασης των Ταλιμπάν να κλείσουν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λίγες ώρες μετά την επαναλειτουργία τους.

Με βάση διεθνείς αναφορές, σε πλατείες της Καμπούλ και σε περιφερειακούς δήμους της χώρας νεαρές Αφγανές ξεσηκώνονται κατά της κυβερνητικής απόφασης, ζητώντας από τις αρχές να εφαρμοστεί δικαιοσύνη και ισότητα στην εκπαίδευση.

Είναι ενδιαφέρον πως οι νεαρές Αφγανές επικαλούνται τη διδασκαλία του Μωάμεθ, όπως δηλαδή πράττουν και οι αρχές της χώρας, προκειμένου να θεμελιώσουν τα αιτήματά τους. Οι αναφορές κάνουν λόγο ακόμη και την ανάγνωση σχετικών εδαφίων του Κορανίου, όπου διδάσκεται η ανάγκη για ίση πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες στην παιδεία.

Το υπό διαμόρφωση αυτό κίνημα ανησυχεί ιδιαίτερα τους Ταλιμπάν, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα τι συμβαίνει σε άλλη ασιατική χώρα, που σαρώνεται από τις συνεχείς διαδηλώσεις γυναικών – στο Ιράν.

Πηγή: Pagenews.gr