ΟΗΕ σε Γαλλία και Τουρκία: Δείξτε σεβασμό σε όλες τις θρησκείες

0
35

Με το σκίτσο του Charlie Hebdo, που έχει «πρωταγωνιστή» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και με την κόντρα ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία να «φουντώνει», ο ΟΗΕ αποφάσισε να πάρει θέση. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Πολιτισμών του ΟΗΕ, ο Ισπανός Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, κάλεσε την Τετάρτη (28.10.2020) «σε αμοιβαίο σεβασμό όλων των θρησκειών και των πεποιθήσεων», χωρίς να αναφερθεί άμεσα στις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπερασπίστηκε το δικαίωμα να σκιτσάρεται ο προφήτης Μωάμεθ, κάτι που προκάλεσε οργή στην Τουρκία.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε πως παρακολουθεί «με βαθιά ανησυχία τις αυξανόμενες εντάσεις και τα κρούσματα μισαλλοδοξίας που προκάλεσε η δημοσίευση σατιρικών σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα και βαθιά προσβλητικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Τα εμπρηστικά σκίτσα προκάλεσαν επίσης πράξεις βίας εναντίον αθώων αμάχων που υπέστησαν επιθέσεις εξαιτίας της θρησκείας τους, της πίστης τους ή της εθνότητάς τους», στηλίτευσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Βάζει φρένο στις αντιπαραθέσεις ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

«Οι προσβολές σε βάρος θρησκειών και ιερών θρησκευτικών συμβόλων προκαλούν το μίσος και τον εξτρεμισμό, οδηγώντας στην πόλωση και στο θρυμμάτισμα της κοινωνίας», εκτίμησε ο Μορατίνος, σε ανακοίνωσή του. Ο Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε τα σκίτσα του προφήτη μετά τη δολοφονία, στις 16 Οκτωβρίου σε επίθεση τζιχαντιστή του καθηγητή ιστορίας Σαμιέλ Πατί, που είχε επιδείξει τέτοια κατά τη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, πιστοί αντέδρασαν με οργή, κατεβαίνοντας σε διαδηλώσεις εναντίον των δηλώσεων και της στάσης του προέδρου της Γαλλίας, ενώ σε πολλές χώρες έχουν αρχίσει εκστρατείες μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Θυμίζουμε ότι το περιοδικό Charlie Hebdo έχει βρεθεί και άλλες φορές στο στόχαστρο της μουσουλμανικής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον Στεφάν Σαρμπονιέ, αρχισυντάκτη, η σύνταξη του περιοδικού αντικατοπτρίζει «όλες τις συνιστώσες της πλουραλιστικής αριστεράς, καθώς και τους απέχοντες των εκλογών». Στις 7 Ιανουαρίου 2015, δύο οπλισμένα άτομα επιτέθηκαν στα γραφεία του περιοδικού, σε τρομοκρατική επίθεση που είχε σαν αποτέλεσμα την δολοφονία 12 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους ήταν μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr