Ολλανδία: Κατέρρευσε η κυβέρνηση κάτω από το βάρος του σκανδάλου με τα επιδόματα

0
45

Κατέρευσε η κυβέρνηση στην Ολλανδία μετά το σκάνδαλο που αφορά τα επιδόματα στις φτωχές οικογένειες. Η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μαρκ Ρούτε παραιτήθηκε για κακοδιαχείριση στις επιδοτήσεις για παιδική φροντίδα που οδήγησε χιλιάδες φτωχές οικογένειες σε οικονομική καταστροφή.

Η ολλανδική δημόσια τηλεόραση NOS μετέδωσε πρώτη νωρίτερα την πληροφορία για επικείμενη παραίτηση της κυβέρνησης. Οι υπουργοί αποφάσισαν να παραιτηθούν δύο μόλις μήνες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές για τις 17 Μαρτίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DutchNews.nl, οι υπουργοί θα παραμείνουν ως υπηρεσιακοί μέχρι τις εκλογές.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε μετά από έκθεση όπου ανακαλύφθηκαν άδικες κατηγορίες απάτης, ενώ η κυβέρνηση απαίτησε την αποπληρωμή των επιδομάτων που προκάλεσαν στις οικογένειες σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Η έκθεση που φέρει τον τίτλο «Αδικία Άνευ Προηγουμένου», δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα μετά από έρευνα για το σκάνδαλο που σχετιζόταν με τα επιδόματα τέκνων, στο πλαίσιο της οποίας ανακρίθηκαν δημόσια αξιωματούχοι, σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας μέχρι και τον Ρούτε.

Αποδείχθηκε ότι «παραβιάστηκαν θεμελιώδεις αρχές της νομοθεσίας» από την ολλανδική φορολογική αρχή, με τις έρευνες για απάτη εις βάρος οικογενειών να έχουν προκληθεί από «κάτι τόσο απλό όσο ένα διοικητικό λάθος, χωρίς κακή πρόθεση».

Ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής, Κρις βαν Νταμ, αποκάλεσε το σύστημα «μια μαζική διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας δεν υπήρχε περιθώριο για εξαιρέσεις», μέσω της οποίας περίπου 20.000 οικογένειες βρέθηκαν να δικάζονται για απάτη, ενώ κλήθηκαν να επιστρέψουν τα επιδόματα τέκνων, χωρίς να έχουν το δικαίωμα υποβολής έφεσης στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2012.

Στο χείλος της χρεοκοπίας χιλιάδες άνθρωποι

Ορισμένοι έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας ή αναγκάστηκαν να μετακομίσουν εξαιτίας άδικων απαιτήσεων για καταβολή δεκάδων χιλιάδων ευρώ, τη στιγμή που η υποτιθέμενη απάτη στοιχειοθετούνταν από λεπτομέρειες, όπως η λανθασμένη συμπλήρωση μιας αίτησης ή η απουσία μιας υπογραφής. Αρκετά ζευγάρια χώρισαν εξαιτίας των πιέσεων.

Υπουργοί, βουλευτές, δημόσιοι υπάλληλοι και δικαστές φέρουν μερίδιο ευθύνης για την υπόθεση, καταλήγει η έκθεση, που προτείνει «όλοι στον κρατικό μηχανισμό να αναρωτηθούν πώς θα αποτραπεί η επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος».

Θεσμικός ρατσισμός

Σε συνέχεια των κατηγοριών για φυλετικές διακρίσεις, η φορολογική αρχή παραδέχτηκε επίσης ότι περίπου 11.000 οικογένειες μεικτής καταγωγής έγιναν αντικείμενο ακόμη πιο εξονυχιστικής έρευνας, ακριβώς εξαιτίας της καταγωγής τους. Ολλανδοί εισαγγελείς αρνήθηκαν να διενεργήσουν έρευνα για διακρίσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ανακαλύψει ενδείξεις εγκληματικών πράξεων.

Είκοσι από τις οικογένειες που εμπλέκονται στην υπόθεση άσκησαν ποινική δίωξη εις βάρος υπουργών από τρία εκ των κομμάτων της συγκυβέρνησης του Ρούτε αυτή την εβδομάδα, κατηγορώντας τους για τον ρόλο τους στο σκάνδαλο αλλά και για εγκληματική αμέλεια μέσω της αποτυχίας χρηστής διακυβέρνησης, της διάκρισης και της παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών.

Οι δηλώσεις Ρούτε

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr