Ολυμπιακοί Αγώνες: Ρώσοι-μέλη της ΔΟΕ στη σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

0
51

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι Ρώσοι-μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στη σύνοδο της ΔΟΕ αυτή την εβδομάδα

Οι Ρώσοι-μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στη σύνοδο της ΔΟΕ αυτή την εβδομάδα, παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει αυτή τη στιγμή δύο μέλη στη ΔΟΕ, την Γέλενα Ισινμπάγεβα και τον Σαμίλ Ταρπίστσεφ, ενώ ο Βίταλι Σμιρνόφ είναι επίτιμο μέλος της.

«Σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη, τα μέλη της ΔΟΕ δεν είναι εκπρόσωποι της χώρας τους στη ΔΟΕ» δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την παρουσία των Ρώσων μελών της ΔΟΕ στη σύνοδο. «Αντίθετα, εκλέγονται ως άτομα από τη ΔΟΕ και στη συνέχεια εκχωρούνται ως πρεσβευτές της ΔΟΕ στις αθλητικές οργανώσεις της χώρας τους».

Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ είπε ότι η Ισινμπάγεβα, η οποία συμμετέχει στην επιτροπή αθλητών της ΔΟΕ μεταξύ άλλων, δεν συμμετείχε στις τελευταίες συνεδριάσεις της επιτροπής, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ΔΟΕ πραγματοποιεί το εκτελεστικό συμβούλιο και τη σύνοδό της από Τετάρτη έως Παρασκευή, με μέλη, είτε να παρευρίσκονται αυτοπροσώπως στη Λωζάνη, είτε να συμμετέχουν διαδικτυακά.

Η ΔΟΕ έχει συστήσει την ακύρωση ή τη μετακίνηση των διοργανώσεων από τη Ρωσία και ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές ή δεν θα συμμετέχουν ή θα αγωνίζονται υπό ουδέτερη σημαία.

Δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της ηγεσίας της ή κατά των Ρώσων μελών της ΔΟΕ. «Η ΔΟΕ φροντίζει ώστε οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, τα μέλη της ΔΟΕ και οι εθνικοί αξιωματούχοι που δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο να μην ευθύνονται για τις αποφάσεις της κυβέρνησής τους και να προστατεύονται» είπε ο εκπρόσωπος.

«Η ΔΟΕ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα μέτρα ανάλογα με τις περαιτέρω εξελίξεις».

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: Pagenews.gr