Οργή της Ευρώπης για τις δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη

0
74

Οργή προκαλούν στην Ευρώπη οι δηλώσεις του πρέσβη της Κίνας στην Γαλλία, με τις οποίες αμφισβητείται η εθνική κυριαρχία των κρατών που ανεξαρτητοποιήθηκαν την επαύριον της πτώσης της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.

Οργή προκαλούν στην Ευρώπη οι δηλώσεις του πρέσβη της Κίνας στην Γαλλία, με τις οποίες αμφισβητείται η εθνική κυριαρχία των κρατών που ανεξαρτητοποιήθηκαν την επαύριον της πτώσης της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Κινέζος πρέσβης στην Γαλλία, Λου Σαγέ, έθεσε υπό αμφισβήτηση την εθνική κυριαρχία πρώην σοβιετικών χωρών, όπως είναι η Ουκρανία και οι Βαλτικές χώρες Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κινέζος πρέσβης δήλωσε πως η Κριμαία είναι ιστορικά τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.  Κατά τον Λου Σαγέ, προσφέρθηκε στην Ουκρανία από τον πρώην σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ, με βάση όσα δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο πρέσβης ανέφερε ακόμη ότι «αυτές οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν έχουν πραγματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για την υλοποίηση του κυρίαρχου καθεστώτος τους».

Στον Κινέζο πρέσβη απάντησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος τόνισε: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Κινέζου Πρέσβη στη Γαλλία που αμφισβητεί την κυριαρχία των χωρών που ανεξαρτητοποιήθηκαν με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης το 1991». Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι «η ΕΕ μπορεί μόνο να υποθέσει ότι αυτές οι δηλώσεις δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη πολιτική της Κίνας».

Από την πλευρά της άμεσα εμπλεκόμενης Ουκρανίας, απάντησε ο στενός συνεργάτης του Β. Ζελένσκι, Μιχαίλο Ποντολιάκ, σύμφωνα με τον οποίον «είναι παράξενο να ακούμε μια παράλογη εκδοχή της ”ιστορίας της Κριμαίας” από έναν αντιπρόσωπο μιας χώρας που είναι πολύ προσεκτική με τη χιλιετή ιστορία της. Αν θέλεις να είσαι μείζων πολιτικός παίκτης, μην παπαγαλίζεις την προπαγάνδα των Ρώσων».

Στο θέμα πήρε, έως τώρα, θέση και η γαλλική πλευρά, με βάση την οποία η Ουκρανία κατέκτησε την εθνική ανεξαρτησία της μετά από πολυετείς αγώνες ενάντια στο καταπιεστικό καθεστώς του Κρεμλίνου.

«Ειδικά για την Ουκρανία, αυτή αναγνωρίσθηκε διεθνώς εντός συνόρων που περιλαμβάνουν την Κριμαία το 1991 από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, της Κίνας συμπεριλαμβανομένης», τονίστηκε εμφατικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr