Oruc Reis: Βγήκε από το λιμάνι της Αττάλειας το ερευνητικό πλοίο

0
45

Το Oruc Reis βγήκε σήμερα από το λιμάνι της Αττάλειας, χωρίς, όμως, να έχει διευκρινιστεί μέχρι τώρα η πορεία του. Να σημειώσουμε ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο αποσύρθηκε στο λιμάνι της τουρκικής πόλης στα μέσα Σεπτέμβρη έτσι ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κατόπιν αιτήματος της Άνγκελα Μέρκελ, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Hurriyet».

Σήμερα το πρωί, ωστόσο, παρατηρήθηκε μία μετακίνηση του ερευνητικού πλοίου από το λιμάνι προς τα ανοιχτά, όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία:

Χθες, ωστόσο, ο καπετάνιος του Oruc Reis σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Anadolou» είχε επισημάνει ότι το πλοίο θα έβγαινε από το λιμάνι για κάποιες δοκιμές, μέχρι να ξεκινήσει και πάλι τη νέα του αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο, κατόπιν σχετικής οδηγίας. Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα πολεμικά πλοία Ataman και Cengiz Han, που συνόδευαν το Oruc Reis, βρίσκονται ακόμη στο λιμάνι της Αττάλειας.

Εν τω μεταξύ, άλλαξε πάλι τροπάριο χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και την Κυριακή είχε πει να δοθεί περισσότερος χώρος στη διπλωματία. Σε νέες του δηλώσεις ο πρόεδρος της Τουρκίας άφησε αιχμές για την Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει κριτική και στον ΟΗΕ.

«Όσοι προσπαθούσαν να αγνοήσουν την Τουρκία, να επιβάλλουν τις θέσεις τους και τους χάρτες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, προσεγγίζουν (τώρα) το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά δεν πρέπει να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, θέλουμε διάλογο με δίκαιες προτάσεις, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αποφύγουμε κανένα αγώνα. Ο αγώνας μας ξεκίνησε πριν 2.000 χρόνια. Ας δουν την πρόσφατη ιστορία μας… Όσοι υψώνουν ανάστημα μπροστά μας θα πέσουν με την πρώτη φουρτούνα σαν τα κούφια δέντρα. Ο λαός μας ξέρει να πληρώνει το τίμημα» δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, εμφανίστηκε αιχμηρός απέναντι στον ΟΗΕ, επικρίνοντας την καθυστερημένη αντίδραση του Οργανισμού στην πανδημία COVID-19. «Ο ΟΗΕ απέτυχε για άλλη μια φορά», είπε χαρακτηριστικά.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατά την πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τη δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Τα Ηνωμένα Έθνη, που αναγνώρισαν την ύπαρξη πανδημίας εβδομάδες αργότερα, δεν έδειξαν καμία παρουσία στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας ούτε στην κάλυψη των αναγκών», δήλωσε.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Το να αφήσεις τη μοίρα 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο αίσθημα δικαιοσύνης πέντε χωρών δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε δίκαιο. Μια δομή βασισμένη στην δημοκρατική, διαφανή, υπεύθυνη, αποτελεσματική και δίκαιη εκπροσώπηση αποτελεί αναγκαιότητα πέραν πάσης επιλογής για την ανθρωπότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ένα Συμβούλιο με δομή που αφήνει τη μοίρα επτά δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο έλεος πέντε χωρών δεν είναι δίκαιο και ούτε είναι βιώσιμο», τόνισε. Υπενθυμίζεται ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στην 75η επέτειο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μεταφέροντας τις καλύτερες ευχές του και σημειώνοντας πως είναι ώρα και για αυτοκριτική.

Παράλληλα, δήλωσε πως η ίδρυση ενός κέντρου των Ηνωμένων Εθνών στην Κωνσταντινούπολη, «την εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας και σταυροδρόμι ηπείρων», θα υποστήριζε τις παγκόσμιες προσπάθειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr