Όσκαρ Ουάιλντ: Στο σφυρί ερωτηματολόγιο του Ιρλανδού – Το δισέλιδο ντοκουμέντο από το 1877 [pic]

0
47

Ο Όσκαρ Ουάιλντ είναι μια από τις πιο γνωστές και πιο αγαπητές προσωπικότητες των τελευταίων ετών.

Έχοντας περάσει από διάφορα είδη γραπτού λόγου σε όλη τη δεκαετία του 1880, γεύτηκε τη δόξα ως θεατρικός συγγραφέας στο Λονδίνο στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Στις μέρες μας έχει γίνει γνωστός για τα ευφυολογήματά του, το μοναδικό του μυθιστόρημα («Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ»), τα θεατρικά έργα του, τις συνθήκες φυλάκισής του καθώς και τον πρόωρο θάνατό του.

Μάλιστα, φαίνεται πως κυκλοφόρησε ένα δισέλιδο ντοκουμέντο του 1877. Πρόκειται για συμβολή του στο άλμπουμ «Mental Photographs». Σε αυτό το ερωτηματολόγιο ο Ιρλανδός ποιητής δηλώνει ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα, λουλούδι, εποχή, δέντρο, άρωμα, πετράδι, μικρό όνομα, ποιητής, μουσικός, ζωγράφος, μεταξύ άλλων.

Το άλμπουμ προερχόταν από τη συλλογή του ηθοποιού Στίβεν Μπέρκοφ (Steven Berkoff), αφοσιωμένου θαυμαστή του Ουάιλντ. Δημοπρατήθηκε στο πλαίσιο της «Summer Miscellany sale of Books and Manuscripts» του Sotheby’s, πωλήθηκε αντί 47.880 λιρών Αγγλίας , μαζί με μια σειρά άλλων πρώτων εκδόσεων έργων του Ουάιλντ που και αυτές προέρχονταν από τη συλλογή του Μπέρκοφ.

Σε 39 προσωπικές ερωτήσεις απαντά ο 20χρονος φοιτητής τότε στην Οξφόρδη Όσκαρ Ουάιλντ και το ερωτηματολόγιο βγήκε στο… σφυρί σε διαδικτυακή δημοπρασία στου Sotheby’s. «Οι απαντήσεις του είναι ακριβώς αυτές που θα περίμενε κανείς από αυτόν τον θαρραλέο διανοούμενο νεαρό συγγραφέα, ο οποίος ήταν ακόμη στην αρχή της τρίτης δεκαετίας της ζωής του αλλά ήδη βίωνε την πρώτη γεύση της φήμης», σχολίασε ο Δρ. Φίλιπ Έρινγκτον από του Sotheby’s.

Κάποιες από τις πνευματώδεις απαντήσεις του είναι: «Ποια είναι η αγαπημένη σας ενασχόληση; Να διαβάζω τα δικά μου σονέτα». «Ποια πλευρά του χαρακτήρα θαυμάζετε περισσότερο σε μια γυναίκα; Η δύναμη να γίνει είτε μια Κλεοπάτρα είτε μια Αγία Αικατερίνη». «Ποιο είναι το όνειρό σας; Να κουρευτώ».

Πάντως, εκείνη η ερώτηση με την οποία ασχολήθηκαν πολλοί, ήταν η τελευταία: «Ποιος είναι ο στόχος στη ζωή σας;» απαντά: «Φήμη ή ακόμη και κακοφημία». Να σημειωθεί πως υπογράφει με το πλήρες όνομά του, όπως δημοσιεύει το ΑΠΕ ΜΠΕ, δηλαδή Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr