Όταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προέβλεπε ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει τζαμί την Αγία Σοφία

0
210

Μια ημέρα πριν ο Τούρκος πρόεδρος υπογράψει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και δεχθεί την παγκόσμια κατακραυγή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε τολμήσει να επισημάνει πως η Αγία Σοφία δεν θα γίνει τζαμί γιατί κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος για τον Ερντογάν. Φυσικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, όπως και αρκετοί άλλοι, κυρίως διεθνολόγοι δεν υπολόγισαν σωστά τη βούληση του σουλτάνου Ερντογάν ο οποίος με την κίνησή του αυτή απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ευρώπη.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real Fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου είχε πει: «Νομίζω ότι αυτό το βήμα το οποίο έχει προαναγγελθεί για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βελτιώσει το κακό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στις σχέσεις της Τουρκίας και του υπόλοιπου δυτικού κόσμου. Οι ανακοινώσεις τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι τοποθετήσεις από την πλευρά της UNESCO, οι τοποθετήσεις από τις βασικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, οι παρεμβάσεις του συμβουλίου της Ευρώπης, όλων των διεθνών οργανισμών που λένε ότι αυτό το μνημείο πρέπει να μείνει ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που να ενώνει αντί να χωρίζει, που θα πρέπει να συνδυάζει και την ιστορική του κληρονομιά ως το μνημείο της χριστιανοσύνης και του ορθόδοξου δόγματος όπως επίσης και ένα μνημείο από την οθωμανική περίοδο, νομίζω ότι θα πρέπει να εισακουστούν με σοβαρότητα από την Άγκυρα. Αν ο κ. Ερντογάν αποφασίσει να κάνει αυτή την κίνηση θα σημαίνει ότι θα έχει αποφασίσει να μετατραπεί πλέον σε ένα κράτος που βρίσκεται στην περιφέρεια και όχι στην καρδιά της Ευρώπης όπως ο ίδιος θέλει να λέει», επισήμανε αρχικά.

“Αν λοιπόν κάνει αυτή την κίνηση που δείχνει ότι επιστρέφει σε ένα οθωμανικό παρελθόν με ισχυρότατο συμβολισμό ουσιαστικά θα έχει στείλει και ένα μήνυμα στην Ευρώπη ότι ‘δεν ενδιαφέρομαι να συνεχίσω να είμαι ο υπερασπιστής των αξιών της Ευρώπης σε αυτή την περιοχή του κόσμου, αλλά μετατρέπομαι σε μία ισλαμική δημοκρατία με ότι σημαίνει αυτό’. Νομίζω ότι το ρίσκο είναι πάρα πολύ μεγάλο πολιτικά για την Τουρκία. Θεωρώ ότι αυτή η κίνηση θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα και δυναμική από ό,τι έχουμε δει. Στο τέλος της ημέρας θα σας πω ότι η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα τολμήσει να το κάνει”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε:

“Με την Τουρκία μπορούμε να συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και των οικονομικών ζωνών. Αυτό που δεν μπορούμε να συζητήσουμε και το έχουμε καταστήσει σαφές είναι ότι δεν πρόκειται να συζητήσουμε την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό ούτε δικαιούμαστε, ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε, ούτε σε καμία περίπτωση η ιστορική μας κληρονομιά μας το επιτρέπει. Όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα καθίσει σε ένα τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη διάθεση να βρει μία συνολική λύση με την Τουρκία γελιούνται αν νομίζουν ότι θα συζητήσουμε σε αυτό το πλαίσιο θέματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας».

Η παραπάνω πρόβλεψη του κ. Βαρβιτσιώτη διαψεύστηκε μια ημέρα αργότερα όταν με την υπογραφή του ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ενώ πριν από λίγα 24ωρα έκλεισε για το κοινό ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες μετατροπής του ιστορικού και θρησκευτικού μνημείου σε χώρο λατρείας των Μουσουλμάνων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr