Ουκρανία: Μόνο η Ουκρανία θα αποφασίσει για το μέλλον της λέει ο Πολωνός πρόεδρος

0
82

Ο Αντρέι Ντούντα, έγινε ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που εκφώνησε ομιλία με φυσική παρουσία στο ουκρανικό κοινοβούλιο

Μήνυμα ότι μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της έστειλε την Κυριακή ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που εκφώνησε ομιλία με φυσική παρουσία στο ουκρανικό κοινοβούλιο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Κίεβο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία που θα περιλάμβανε παραχώρηση εδαφών και έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για μια συμφωνία εκεχειρίας που θα προέβλεπε την παραμονή των ρωσικών δυνάμεων σε εδάφη που έχει καταλάβει η Μόσχα με το αιτιολογικό ότι κάτι τέτοιο θα της έδινε απλώς χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

«Εχουν εμφανιστεί ανησυχητικές φωνές που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να υποχωρήσει στα αιτήματα του Πούτιν. Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της…τίποτα για εσάς χωρίς εσάς», σημείωσε ο Πολωνός πρόεδρος καταχειροκροτούμενος από τους Ουκρανούς βουλευτές.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει την ολοκληρωτική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος, είπε.

«Αν η Ουκρανία θυσιάζεται για…οικονομικούς λόγους ή για πολιτικές φιλοδοξίες -ακόμη και ένα εκατοστό του εδάφους της – θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα, όχι μόνο για το ουκρανικό έθνος, αλλά και για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο», τόνισε ο Αντρέι Ντούντα.

Ο Πολωνός πρόεδρος πραγματοποιεί εκστρατεία προκειμένου να αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ταχύτερο δυνατό.

«Δεν θα ησυχάσω μέχρι να γίνει η Ουκρανία μέλος της ΕΕ», κατέληξε ο Ντούντα.

Ο Πολωνός πρόεδρος είχε επισκεφθεί το Κίεβο, μαζί με τους προέδρους της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, τον Απρίλιο και είχε συναντηθεί εκεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μετά την επιστροφή του, ο Ντούντα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο» στην Ουκρανία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr