Ουκρανία: Οραματίζεται την ανοικοδόμηση της χώρας ο Μαρσένκο

0
34

Ουκρανία: Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σέργκιι Μαρσένκο σημειώνει ότι έχει τις πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται να μαίνεται, με τις καταστροφές που έχει υποστεί η χώρα είναι ανυπολόγιστες. Παρόλα αυτά ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι έχει τις πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης και οραματίζεται την ανοικοδόμηση της χώρας του.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται , αλλά δεν υπάρχει τέτοια κλιμάκωση όπως κατά την διάρκεια των δύο πρώτων μηνών» της ρωσικής επίθεσης που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο υπουργός Οικονομικών Σέργκιι Μαρσένκο καθισμένος στο γραφείο του, μπροστά από την γαλάζια και κίτρινη σημαία της Ουκρανίας, στο ιστορικό κέντρο του Κιέβου.

«Συνεχίζεται, αλλά όχι με τους ρυθμούς που είχαμε δει προηγουμένως», προσθέτει ο 41χρονος υπουργός, ο οποίος, όπως και πολλοί ουκρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έχει αντικαταστήσει το κοστούμι με πιο άνετα ρούχα και φορά ένα φούτερ με κουκούλα.

Μέχρι σήμερα, το τοπίο είναι καταστροφικό για την χώρα, η οποία ήταν ήδη μία από τις φτωχότερες της Ευρώπης πριν από την εισβολή και είδε εκατομμύρια των κατοίκων της να φεύγουν στο εξωτερικό, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει την μείωση του ουκρανικού ΑΕΠ κατά 35% φέτος, ο ίδιος ο Σέργκιι Μαρσένκο περιμένει βύθιση του ΑΕΠ κατά 45% έως 50% και αποτιμά τις καταστροφές σε αυτό το στάδιο για την ουκρανική οικονομία «σε περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια».

Τα έσοδα από τους τελωνειακούς δασμούς μειώθηκαν κατά 70%, τα φορολογικά έσοδα «κατά 25% έως 30%», οι εισαγωγές και οι εξαγωγές έχουν υποδιπλασιασθεί και ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 16% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, λέει.

Ομως, μετά τον αποτυχημένο στόχο της κατάληψης του Κιέβου, οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από τα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας και από την βόρεια Ουκρανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή μέρους του πληθυσμού και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

«Η καταναλωτική ζήτηση αυξάνεται, οι συνδέσεις ανανεώνονται» στο Κίεβο και την ευρύτερη περιοχή του, λέει ικανοποιημένος ο Σέργκιι Μαρσένκο, ο οποίος θεωρεί ότι η επιστροφή των πρεσβειών στην ουκρανική πρωτεύουσα δίνει στους πολίτες το σύνθημα για να επιστρέψουν και να επαναλάβουν τις οικονομικές δραστηριότητες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr