Ουκρανία: Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι κατέρριψε ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο – Για πρώτη φορά

0
55

Πρόκειται για πύραυλο τύπου Kinjal που ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει ως «ιδανικό όπλο»

Την κατάρριψη για πρώτη φορά ενός ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου τύπου Kinjal ανακοίνωσε η Ουκρανία με το συμβάν, σύμφωνα με το Κίεβο, να σημειώνεται στη διάρκεια αεροπορικών πληγμάτων που εξαπέλυσε η Μόσχα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει τον πύραυλο Kinjal, κατά την πρώτη παρουσίασή του το 2018, «ιδανικό όπλο», γιατί είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτισθεί από την αντιαεροπορική άμυνα του αντιπάλου.

«Συγχαίρω τον ουκρανικό λαό για αυτό το ιστορικό γεγονός», ανέφερε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ο στρατηγός Μίκολα Ολεστσούκ. «Ναι, καταρρίψαμε τον πύραυλο Kinjal, που δεν έχει ισοδύναμο», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, ο πύραυλος καταρρίφθηκε από σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot πάνω από το Κίεβο γύρω στις 02:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) προχθές Πέμπτη.

Ο ρόλος των Patriot
Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία ζητά επανειλλημένα από τους συμμάχους της στη Δύση να τη βοηθήσουν ώστε να ενισχύσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς της.

Στα μέσα Απριλίου το Κίεβο έλαβε τους πρώτους του Patriot, που θεωρούνται ένα από τα πιο τελειοποιημένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει πως οι Patriot θα ενίσχυαν «σημαντικά» την άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στα ρωσικά πλήγματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Πηγή: Pagenews.gr