Ουκρανία: Το κρίσιμο ελάττωμα των ρωσικών τανκς T-72

0
67

Ουκρανία: Τα ρωσικά άρματα μάχης από ότι φαίνεται από δημοσίευμα της Washington Post, έχουν ένα θανάσιμο σφάλμα στον σχεδιασμό τους.

Η Ρωσία είναι η χώρα με τα περισσότερα άρματα μάχης, τα οποία όμως έχουν ανατιναχτεί με μεγάλη ευκολία από ουκρανικά πυρά. Η Washington Post αποκαλύπτει ένα βασικό σφάλμα στον σχεδιασμό τους. Το συγκεκριμένο σφάλμα σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο πολλά ρωσικά άρματα συγκρατούν και φορτώνουν τα πυρομαχικά.

Σε αυτά τα άρματα, συμπεριλαμβανομένου του Τ-72, του οχήματος σοβιετικής σχεδίασης που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στη διάρκεια εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα βλήματα τοποθετούνται όλα σε έναν δακτύλιο μέσα στον πυργίσκο.

Το σφάλμα

Όταν κάποιο απο τα εχθρικά πυρά χτυπήσει στο σωστό σημείο, ο δακτύλιος με τα πυρομαχικά μπορεί μέσα σε χρόνο μηδέν να «πάρει φωτιά» και να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία θα ανατινάξει τον πυργίσκο και θα προκαλέσει θανατηφόρο πλήγμα στο άρμα.

«Για ένα ρωσικό πλήρωμα, αν χτυπηθεί ο χώρος αποθήκευσης πυρομαχικών, τότε όλοι θα είναι άμεσα νεκροί», δήλωσε ο Robert E. Hamilton, καθηγητής στο U.S. Army War College, προσθέτοντας ότι η δύναμη της έκρηξης μπορεί να «εξατμίσει ακαριαία» το πλήρωμα. «Όλα αυτά τα πυρομαχικά – περίπου 40 ανάλογα με το αν τα άρματα μεταφέρουν πλήρες φορτίο ή όχι – θα ψηθούν όλες και όλοι θα είναι νεκροί» πρόσθεσε. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 530 άρματα μάχης -καταστραμμένα ή αιχμαλωτισμένα- από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι οι Ουκρανοί εκμεταλλεύονται το ελάττωμα των τανκς», ανέφερε ο Samuel Bendett, σύμβουλος στο Center for Naval Analyses, με το δημοσίευμα να επισημαίνει, πάντως, πως και οι Ουκρανοί διαθέτουν παρόμοια τανκς, που αντιμετωπίζουν το ίδιο ελάττωμα.

Η διαφορά με τα άρματα μάχης

Τα πυρομαχικά στα περισσότερα δυτικά άρματα φυλάσσονται κάτω από το δάπεδο του πυργίσκου, προστατευόμενα από το βαρύ κύτος – ή στο πίσω μέρος του πυργίσκου, δήλωσε ο καθηγήτης του U.S. Army War College.

Ακόμη και οι πρώτες εκδόσεις των αμερικανικών αρμάτων M1 Abrams τη δεκαετία του 1980 ήταν εξοπλισμένες με σκληρές θωρακισμένες θύρες που χώριζαν το πλήρωμα στο εσωτερικό από τα αποθηκευμένα πυρομαχικά. Αυτά τα άρματα διαθέτουν πλήρωμα τεσσάρων ατόμων. Σχεδιάστηκαν για να είναι ισχυρότερα από την επάνω θωράκιση, έτσι ώστε αν τα πυρομαχικά ψηθούν, η έκρηξη να διοχετευθεί προς το πάνω μέρος μέσω των πάνελ έκρηξης, αντί να εισέλθει στον χώρο του πληρώματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: Pagenews.gr