Ουκρανική κρίση: Πώς διαμορφώνεται η διπλωματία, ενώ η Ρωσία βρυχάται

0
84

Eξετάζοντας τις πληροφορίες που παρέχει για το φλέγον ζήτημα η CIA, η Γαλλία δεν βλέπει μια επικείμενη εισβολή ή μια συγκέντρωση δυνάμεων εξοπλισμένων για εισβολή τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Είναι μία εκτίμηση που συμμερίζονται και οι κορυφαίοι Ουκρανοί αμυντικοί αναλυτές, με την χώρα να παραμένει παροιμιωδώς ψύχραιμη.

Στη Βρετανία, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρους, επέκρινε ανοιχτά τη Γερμανία επειδή έμεινε τόσο εξαρτημένη από τη Ρωσία για ενέργεια, καθώς και για  την πρόσφατη άρνηση του Βερολίνου να επιτρέψει στην Εσθονία να στείλει όπλα γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Κρίση στην Ουκρανία: «Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση, η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί ανά πάσα στιγμή», λέει ο Λευκός Οίκος | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Θα χτυπήσει η Γερμανία τη Ρωσία για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Η ιδέα ότι η Γερμανία παρέχει όπλα που θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ρωσίας για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είναι επίσης κάτι που ξυπνά μνήμες πολέμου και σοκάρει. Μιλώντας στο Βερολίνο την Τρίτη, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υπερασπίστηκε την απόφαση, λέγοντας ότι αυτή έχει τις ρίζες της «σε όλη την εξέλιξη των τελευταίων ετών και δεκαετιών».

Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός, Mateusz Morawiecki, με μία ανάρτηση του, στο Facebook, δήλωσε πως εξακολουθεί να ανησυχεί για το μπλοκ στην Εσθονία. Στις ΗΠΑ, το γερμανικό ζήτημα ενοχλεί ολοένα και περισσότερο τους Ρεπουμπλικάνους, οδηγώντας σε πύρινους σχολιασμούς την Wall Street Journal με τον τίτλο «Είναι η Γερμανία αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ; Nein”.

Οι εντάσεις αντικατοπτρίζουν δύο διαφορετικές ερμηνείες για το πώς, ακόμη και τώρα, η Ρωσία μπορεί να αλλάξει ρότα και να μην γίνει εχθρική δύναμη προς τη Δύση, ερμηνείες που κυριάρχησαν στην πολιτική μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις στο Βερολίνο, την Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο για το πώς να χτιστεί κάτι σταθερό από τα ερείπια της μετασοβιετικής Ρωσίας ήταν πάντα σε ρέων στάδιο, με διαφορετικές πρωτεύουσες να έχουν διαφορετικές απόψεις γι’ αυτό και να διαφωνούν συχνά στα σημεία.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ρωσίας και ΗΠΑ για την Ουκρανία – Αναζητείται διπλωματική λύση (video) - ertnews.gr

Η στάση των ΗΠΑ  και των ισχυρών της Ευρώπης

Πηγή: Pagenews.gr